Javacard, een nieuw Java-aroma, maakt chipkaarten met meerdere toepassingen mogelijk. Visa is een van de eerste fans van de Java-technologie. Mastercard kiest voor de concurrerende standaard Multos. In 1998 zal het eerste programmeerbare plastic geld op de markt verschijnen.
De waaier kredietkaarten, pinpasjes, airmiles- en lidmaatschap-kaarten in uw beurs zijn volgend jaar niet meer nodig. Dan zullen er slimme chipkaarten op de markt komen met een microcontroller en een besturingssysteem. Met behulp van kleine programma’s kunnen deze smartcards vele functies krijgen. Het plastic geld van Visa zal dan niet alleen dienen als kredietkaart. Als klanten een andere dienstverlener erbij nemen zullen ze van dezelfde kaart gebruik kunnen maken. Dat is althans de visie van de smartcard-industrie. Zij willen overstappen van kaarten met slechts één functie naar krachtige microcontrollers (processor en geheugen op één chip). ‘Zo’n kaart is tegelijkertijd te gebruiken als identificatie voor je computer of voor betalingen via Internet’, zegt Chet Silvestri, president van Sun Microelectronics, een onderdeel van Sun Microsystems.
Grote vijver
Met het oog op software voor deze multifunctionele kaarten ontwikkelde Javasoft van Sun de programmeertaal Javacard. Het is een uitgeklede versie van Java die speciaal is gericht op programmaatjes voor kleine microcontrollers met enkele kbytes Rom- en minder dan 1 kbyte aan Ram-geheugen. Door het gebruik van Java kunnen aanbieders vissen in de grote vijver van programmeurs. ‘Wij zijn vastberaden’, zei Gaylon Howe, senior vice-president van Visa International onlangs op de Cardtech/Securetech-conferentie in Orlando, Florida. ‘We begeven ons hiermee in een open omgeving met honderdduizenden programmeurs. Iedereen kan direct over een Java-ontwikkelomgeving beschikken.’
Functionaliteit
Een verzekeringsmaatschappij, bank of creditcard-verstrekker bepaalt de functionaliteit van de kaart met zijn eigen Java-programma’s. Die draaien op de chip terwijl de kaart in de kaartlezer steekt. (Net zoals je op de microprocessor van een PC ook verschillende programma’s kunt laten draaien.) De software (Java bytecode) wordt echter niet op de smartcard-chip opgeslagen. Daarvoor heeft de chip niet voldoende geheugen. Dat heeft ook een voordeel: de programma’s zijn niet meer aanwezig als de klant de kaart in de geldautomaat van een concurrent steekt.
Schlumberger Smart Cards and Systems uit Chesapeake, Virginia, heeft al een software-ontwikkelomgeving speciaal voor multifunctionele Java-kaarten. Het bedrijf werkt nu aan een gebruiksvriendelijkere versie, het op Java gebaseerde Open Technology Platform. Ook Gemplus uit San Mateo, Californië, omarmt Java.
Multos
Javacard is een directe concurrent van Multos, een besturingssysteem en taal die speciaal voor chipkaarten is ontwikkeld door de financiële reus Mondex International. De eerste testen met dit systeem zijn nu gaande. Begin 1998 zullen de eerste toepassingen op de markt verschijnen, met Mastercard als eerste gebruiker. Aanhangers van Multos zijn ondermeer Motorola, Siemens, Hitachi en Gemplus. Kaarten met Multos en Java zullen niet compatibel zijn. Dat heeft als nadeel dat banken en andere dienstverleners hun applicaties in zowel Multos als Java moeten maken.
Silvestri van Sun verwacht dat de eerst Javacard-chips volgend jaar zomer op de markt komen. Siemens gaat chips voor Multos maken, maar het bedrijf heeft nu ook een licentie genomen op Javacard. De Duitse elektronicagigant heeft met de jaarlijkse productie van een half miljard smartcard-IC’s de helft van deze markt in handen.
Europa
Met de steun van een Europees concern slaat Sun een belangrijke slag. Europa is voorlopig de grootste markt voor smartcards. Het gaat Siemens vooral om de rekensnelheid. Ondermeer voor cryptografische bewerkingen zijn krachtige processoren belangrijk. Hoe meer rekenkracht, hoe sterker de cryptografische beveiliging kan zijn. Het is niet de bedoeling dat klanten bij een geldautomaat of andere transactie duimen gaan draaien. ‘Uitgevers van smartcards kiezen de chips met de beste prestaties’, zegt een woordvoerder van Siemens. Het Duitse bedrijf gaat een 16 bit microcontroller voor Javacard maken.
Omweg
De licentie die Siemens heeft genomen draait geheel om het sneller uitvoeren van de Java bytecode. De applet die met Javacard is gemaakt, is uiteindelijk als Java bytecode voor de chip op de chipkaart zichtbaar. In principe is de bytecode van Java via een Java-tolk door elke processor uit te voeren. Maar bytecode-interpretatie via een Java-tolk is een softwarematige omweg, een extra vertragende stap. Met de licentie krijgt Siemens de mogelijkheid om de vertaling van de bytecode in hardware uit te voeren.