Leveranciers van producten voor Internet, intranet en extranet boeken wisselende resultaten. Niet alles wat ze aanraken, verandert in goud. Het opkrabbelende Borland verwacht dit wel van de opbouw van bedrijfsnetwerken. Borland lijkt op de weg terug. Na een aantal opeenvolgende verliesgevende kwartalen boekte de software-ontwikkelaar eindelijk weer eens winst.
In het eerste kwartaal van het boekjaar 1998 – eindigend op 30 juni 1997 – behaalde Borland een bescheiden 79.000 dollar nettowinst bij een omzet van 41,79 miljoen. Hiermee bereikte het bedrijf een bijna break even-situatie (1e kwartaal 1997: omzet 38,15 miljoen dollar, verlies 21,8 miljoen). Een belangrijke doelstelling van chief executive officer Delbert Yocam – het substantieel verlagen van de uitgaven – werd hiermee behaald. De inkomstenstroom is bij Borland redelijk stabiel; het beheersen van de totale kosten vormde lange tijd een groot probleem.
Het hernieuwde vertrouwen van de markt komt tot uiting in een kapitaalsinjectie van 25 miljoen dollar. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Promethean Investment Group kocht voor dit bedrag preferente aandelen van Borland. De software-ontwikkelaar heeft dit geld nodig om uitbreidingen te financieren. Borland gaat zich hierbij richten op het aanbieden van objectgeoriënteerde hulpmiddelen en technologieën voor het maken van bedrijfsnetwerken voor Internet, intranet en extranet. Volgens Yocam is de constructie van dit soort netwerken een van de uitdagingen voor IT-bedrijven in de komende jaren.
Internet-dienstverleners
Cisco Systems kan daarover mee praten. Deze leverancier van netwerkproducten voor Internet sloot het lopende boekjaar af met een omzet van 6,44 miljard dollar en een winst van 1,048 miljard. Vorig jaar bedroeg de omzet 4,096 miljard dollar en de winst 913,3 miljoen. Ook Netscape Communications laat zien dat er veel omzet gegenereerd kan worden met toepassingen gericht op Internet en bedrijfsnetwerken. In het tweede kwartaal zag de leverancier de omzet oplopen tot 135,2 miljoen dollar, een stijging van 80 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 8,8 miljoen dollar (1996, tweede kwartaal: winst 5,8 miljoen dollar). Hierbij zijn de overnamekosten van 52,6 miljoen dollar niet meegerekend die Netscape dit jaar uitgaf voor acquisities van Digitalstyle en Portola.
Maar Internet/intranet is niet voor elk bedrijf een goudmijn. Zo hebben de slechte resultaten van Comshare, aanbieder van intranetdiensten, ‘ceo’ T. Wallace Wrathall de kop gekost. Door een slecht marketingbeleid en tegenvallende verkoopresultaten in Europa is het afgelopen boekjaar afgesloten met een verlies van 12,9 miljoen dollar, exclusief reorganisatielasten van 6,2 miljoen. In 1996 boekte het bedrijf een winst van 5,6 miljoen dollar. De opvolger van Wrathall is Comshare-oudgediende Dennis Ganster.
Zo rapporteerde Centura Software voor de eerste helft van 1997 een verlies van 1,7 miljoen dollar (eerste halfjaar 1996: winst 744 duizend dollar). De omzet kwam uit op 29,7 miljoen dollar, een daling in vergelijking met de 31 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De leverancier van web- en client/server-ontwikkelsoftware verwacht betere tijden met Foresite, het serverproduct voor web-integratie.
Internet-aanbieder America Online (AOL) kreeg hardere klappen om de oren. In het eind juni afgelopen verslagjaar schreef de onderneming een negatief resultaat van 499 miljoen dollar in de boeken. Vorig jaar kon AOL nog een winst van 30 miljoen dollar laten zien. De verliezen worden toegeschreven aan een andere doorberekening van kosten. Ook moest het bedrijf een veer van 350 miljoen dollar laten om de netwerkcapaciteit uit te breiden. Ondanks het grote verlies kan AOL wel terugzien op een stevige groei van de omzet. Die nam met meer dan de helft toe tot 1,69 miljard dollar.
EDS
Ook een ander Amerikaans IT-bedrijf kampt met tegenslag. Automatiseringsgigant EDS kwam in het tweede kwartaal van 1997 niet verder dan een nettowinst van 23 miljoen dollar. Het bedrijf reserveerde 265 miljoen dollar voor reorganisaties. De omzet steeg van 3,5 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 3,7 miljard dollar. Chief executive officer Les Alberthal bestempelde de resultaten als EDS-onwaardig. De aangekondigde reorganisatie moet dit jaar een besparing van 250 miljoen dollar opleveren en volgend jaar 500 tot 700 miljoen. Verder koopt EDS het resterende belang van 52 procent van Neodate, actief op het gebied van direct marketing.
UCC
De aangekondigde beursnotering van UCC gaat door. De Nieuwegeinse detacheerder van automatiseringspersoneel vraagt een notering aan aan de Nieuwe Markt van Amsterdam Exchanges. De firma wil hiermee toegang verkrijgen tot de kapitaalmarkt voor uitbreidingsfinanciering. In het eerste halfjaar van 1997 boekte UCC een nettowinst van 1,7 miljoen gulden bij een omzet van 12,8 miljoen (eerste helft 1996: omzet 8,5 miljoen, winst 1,2 miljoen).
Multihouse
Bank Labouchère probeert een schadeloosstelling overeen te komen met klanten die door zijn eigenmachtige optreden koerswinst zijn misgelopen op Multihouse-aandelen. Volgens een artikel in De Volkskrant verkocht de bank, die de stukken in bewaring hield voor de klanten, de aandelen aan Multihouse-opkoper Gerard Sanderink zonder toestemming te vragen. Labouchère informeerde zijn klanten alleen over zijn verkoopintenties en bezwaarprocedures via zijn beursorderlijn. Sommige beleggers wilden hun aandelen niet verkopen, maar hadden de orderlijn niet gebeld. Het besluit om de stukken te houden was verstandig, omdat de koers van Multihouse twee weken geleden opliep tot ruim drie gulden. Ook andere banken hebben Multihouse-aandelen verkocht zonder toestemming, maar kennelijk op minder grote schaal.