Sun voert besprekingen met verschillende partijen om Unix verregaand te standaardiseren. Janpieter Scheerder, president van Sunsoft, zegt dat de zwangerschap nog te pril is om concrete partners te noemen. "Maar wij spelen een centrale rol, dat kan ik je wel vertellen."
Hij wordt een beetje moe van het gezeur over de standaardisatie van Unix. "Waar komt dat toch vandaan dat Unix versplinterd zou zijn?", roept Janpieter Scheerder gespeeld wanhopig. "Van Microsoft? Volgens mij hebben de Unix-mensen geweldig veel werk verzet om dit besturingssysteem min of meer overeenkomstig te maken. Daarin is Microsoft niet geslaagd. Windows 3.1, Windows 95 en Windows NT 4.0 zijn helemaal niet compatibel."
Samenwerking binnen het Unix-kamp is niet alleen goed als blok tegen Windows NT, het is bittere noodzaak geworden nu de ontwikkelingskosten van besturingssystemen de pan uit rijzen. Scheerder: "De ontwikkeling kost een hoop. Vroeger werd een besturingssysteem door vijftig, honderd of driehonderd mensen ontwikkeld. Die tijden zijn voorbij. Ik heb momenteel meer dan duizend mensen op Solaris zitten. Een besturingssysteem bouwen kost 300 miljoen dollar per jaar. Kijk maar naar SCO, hoe aardig die mensen ook zijn, ze hebben gewoon niet genoeg geld. Kijk naar HP, zij schuiven op richting NT. Je zult consolidaties gaan zien rond besturingssystemen. Wij praten met veel mensen, maar ik moet voorzichtig zijn. Nieuwe allianties zijn op komst, maar het is te dichtbij om erover te praten. Het is echter niemand ontgaan dat Solaris momenteel het beste besturingssysteem is. Over een maand zullen we met nieuws naar buiten komen."
Vrijage
Is het toeval dat Scheerder HP en SCO noemt? Een vrijage met deze bedrijven zou niet verrassen. HP en Santa Cruz Operations werken momenteel aan de ontwikkeling van een 64-bit Unix besturingssysteem (Summit 3D genaamd) voor Intels zevende generatie Merced-processor. Scheerder: "Ook wij zijn vastbesloten om met Intel-processoren te gaan werken. Zodra Merced er is zijn wij er met een besturingssysteem voor die processor." Sun concurreert met Solaris al direct met Microsofts NT op Intel-machines. Twee weken geleden lanceerde Sun nog een speciale versie van Solaris voor intranetten die zowel is ontworpen voor Sun Sparcservers als Intel-systemen. "Volgend jaar zal er een hoop gebeuren waardoor het gemakkelijker zal worden om de wereld te zien als Solaris versus Windows NT", aldus Scheerder.
Ramp-scenario
Volgens sommige analisten hebben Unix-adepten Silicon Graphics en Sun beide een ramp-scenario klaarliggen om over te stappen op Intel-processoren. Scheerder ontkent dat daar bij Sun plannen voor bestaan. Sun denkt voorlopig nog superieure processortechnologie te kunnen leveren. Chet Silvestri, president van Sun Microelectronics, zegt dat Sun in het najaar het ontwerp van een nieuwe generatie 64-bit Sparc-processoren zal afronden. Deze Ultrasparc III (de opvolger van de generatie Ultrasparc I en II) zal volgens Silvestri volgend jaar kloksnelheden bereiken tussen de 450 en 800 megahertz. Sun heeft geen chipfabrieken, partner Texas Instruments zal de Ultrasparc III gaan produceren. Ultrasparc III zal Java door hardwarematige ondersteuning uiterst snel maken.
Snelheid in Java is nodig, want Sun ondervindt in traditioneel sterke markten steeds meer concurrentie van Microsoft en Intel. Volgens een studie van EDA Today, een bureau dat de markt voor chipontwerpsoftware onderzoekt, gebruikt 50 tot 60 procent van de design-ingenieurs Intel machines. "Toen ik zag hoe snel ze overstappen op NT-netwerken vielen me de schellen van de ogen", zei Rita Glover van EDA Today afgelopen juni op de jaarlijkse Design Automation Conference (DAC) in Anaheim, Californië. "De afgelopen negen maanden is 8 procent van hen overgestapt op NT."
Elektronica-ontwerp
Sun bezit ruim de helft van de EDA (Electronic Design Architecture)-markt voor zowel software als hardware. Cadence, een belangrijke leverancier voor EDA-software wil op den duur al zijn ontwerpgereedschappen geschikt maken voor NT. "NT zal inderdaad een belangrijke rol gaan spelen in elektronica-ontwerp", zegt Scheerder. "Maar dat gaat vooral ten koste van Silicon Graphics en HP. EDA is echt groepswerk. Daar heeft Microsoft geen functionaliteit voor, zoals een netwerk-filesysteem. Dan wordt het heel moeilijk om elektronisch te ontwerpen, want alle werkstations moeten die files delen. Elektronica-ontwerpers gebruiken ook zeer veel bibliotheken. De markt neigt niet zozeer richting NT, maar naar applicatie-neutraal. Het gaat toe naar Java VM voor de front-end, en voor de back-end kan elke server dienst doen."
Topman Scott McNealy onderstreepte op DAC dat Sun in de EDA- markt record na record breekt. "Elke keer dat NT sterker werd, konden wij ook grotere winsten en omzetten noteren." Suns marketing en technische ontwikkeling van Java voor ontwerpgereedschappen werpt zijn vruchten af in de door C++ gedomineerde markt voor elektronica-ontwerp. NT-gebruikers brengen minder tijd door binnen de NT-omgeving en werken steeds meer met de Java browser. Scheerder: "Tachtig procent van onze Java-tools wordt verkocht aan gebruikers van NT. Dan weten ze immers zeker dat het overal op draait. Gesloten systemen hangen iedereen de keel uit."