Op geruisloze wijze bouwt Simac aan een IT-concern dat zijn vleugels moet uitslaan in Europa. Sinds december 1995 heeft de Veldhovense netwerk- en systeemintegrator vijf bedrijven overgenomen. In de afgelopen maand werden de Utrechtse PC-distributeur Lorjé Computer en de Belgische tak van Netbuilding Europe gekocht. Hoe ambitieus is Simac-directeur Eric van Schagen?
Het kan bijna geen toeval meer zijn. Tot de snelste stijgers op de Amsterdamse beurs behoren zowel Baan Company, Asml als Simac. De laatste twee hebben – pal tegenover elkaar – hun hoofdkantoor in het Veldhovense bedrijvenpark ‘De Run’. De band tussen Simac en het Veluwse Baan Company gaat, ondanks de grotere fysieke afstand, echter verder.
Simac-directeur Eric van Schagen en de gebroeders Baan blijken goed met elkaar overweg te kunnen. Ongeveer acht jaar geleden hielp Simac het Veluwse Baan uit de brand door ondermeer geld in het bedrijf te steken en de hardware-activiteiten uit handen te nemen. Hulp die de broers Baan nooit vergeten zijn. Nu mag Simac profiteren van het Veluwse wirtschaftwunder. Het Veluwse softwarebedrijf buigt het directe verkoop-model om naar indirecte verkoop via partners. Simac speelt daar een belangrijk rol in.
Het bedrijf van Van Schagen werkt samen met consultant Moret Ernst & Young en heeft een nieuwe werkmaatschappij, Simac ERP Solutions, opgericht voor de verkoop, implementatie en onderhoud van Baan IV, het ERP-pakket voor Windows NT-platformen. Met deze aanpak hoopt men vooral het midden- en kleinbedrijf te bereiken, werk dat men doet naast de 1200 Triton- en andere grote Nederlandse Baan-klanten die men ondersteunt.
Expansie
Het bedrijf wil vanuit een sterke thuisbasis Europa in. "We zien", vertelt Eric van Schagen, "de Benelux nog steeds als onze belangrijkste markt. Om schaalgrootte te bereiken nemen we bedrijven over. Maar ondanks de mooie volumes die de overnames toevoegen, is de helft van onze groei autonoom."
"Buiten de Benelux proberen we voorzichtig in Engeland en Duitsland de markt te verkennen. Dat doen we, om het zo maar eens uit te drukken, aan het handje van Baan. Voor Baan is dat gemakkelijker en ze zien dat wanneer wij de hardware doen, dat er goed werkende, probleemloze hardware-oplossingen bij de klanten komen te staan."
Uit de langjarige zakelijke relatie met Baan is waardering gegroeid tussen de directies. "Hetgeen ons bindt", zegt Van Schagen, "is dat we allebei tamelijk normaal zijn gebleven, als ik dat zo mag uitdrukken. Zakelijk succes is leuk, maar wij vinden nog steeds andere dingen belangrijk dan geld alleen. Datgene wat de gebroeders hebben (hun streng protestantse geloofsovertuiging, am), is mij ook met de paplepel ingegoten. Mijn moeder komt uit Veenendaal. Ik ken de waarden en de normen van de Veluwe en ik moet zeggen dat ik in mijn handelen Calvinistisch ben. Er moet hard gewerkt worden en je hebt een sterke verantwoordelijkheid voor je mensen."
Daarmee onderscheiden de succesvolle IT-bedrijvenbouwers van de jaren negentig (Baan, Van Schagen, Sanderink) zich van de wilde jaren tachtig toen figuren als Smit (Datex, Newtron) en Kuijten (HCS) de boventoon voerden. De concerns van de jaren tachtig bleken vooral gebouwd op detacherings-drijfzand. Ook hun buitenlandse avonturen liepen veelal op vernederende mislukkingen uit (Infotheek, BSO).
Koers
"Ik ben het niet mee met lieden die stellen we louter profiteren van een sterk gestegen koers en dáárdoor gemakkelijker in de buidel tasten. Vorig jaar zijn we op overnamepad gegaan. Dat hebben we eerst via een achtergestelde lening gedaan. Het is voor op dit moment ons wel ideaal om nu de aandelen op de beurs te emitteren. We kunnen met relatief weinig aandelen veel geld ophalen. Maar elke overname moet aan een paar randvoorwaarden voldoen. In een jaar of vijf wil ik het geld dat ik een bedrijf steek terugverdienen. Dat betekent ook dat ik in de koers/winstverhoudingen zeker niet hoog ga zitten. Boven een koers/winstverhouding van tien overnemen is vrijwel uitgesloten, dan gaat het verhaal niet door."
Over de vooruitzichten van de IT-industrie is Van Schagen niet somber. Naar zijn inschatting wordt er nu pas echt geautomatiseerd. De komst van betere netwerken, van Internet en erp-software zijn daar zeker debet aan.
Eric van Schagen straalt zelfvertrouwen uit als hij zijn visie op het bedrijf ontvouwt. De ontspannen bedrijvenbouwer gaat de volgende dag op vakantie. Waarheen? "Weten we nog niet. We pakken de tent en zoeken de zon op."