Waar topdiplomaten uit Frankrijk en Nederland zoveel moeite mee hebben, doen scholieren uit beide landen met speels gemak.
Via Internet en e-mail hebben zij een verdrag gesloten over drugs. De Franse scholieren lijken enigszins de overhand te hebben gehad bij het opstellen van het drugsverdrag. De tekst is glashelder over XTC. Die moet verboden worden. Drugsrunners en prostituees dienen volgens de scholieren streng te worden gecontroleerd. En lieden die geld verdienen met de verkoop van drugs (hard of soft) moeten stevig worden aangepakt. Hun winsten zijn trouwens "illegaal".
Maar er is er ook typisch Nederlandse inbreng: de overheid moet aan harddruggebruikers drugs of methadon verstrekken om een ontwenningskuur te vergemakkelijken, stellen de middelbare scholieren in artikel 4 van het verdrag.
Uniek
Het Frans-Nederlandse drugsverdrag is op unieke wijze tot stand gekomen, namelijk via Internet en e-mailsessies. Het initiatief is afkomstig van Hans van Welsem, docent Frans aan het Groningse Augustinuscollege. Het sluit naadloos aan bij de filosofie van het ‘vrije’ Internet. De docent zond een e-mailbericht cyberspace in. Het Franse Collège du Parmelan in Annecy reageerde hier spontaan op.
Van Welsem hoopt dat de Internet-uitwisseling op termijn leidt tot een echte ontmoeting tussen beide klassen. Hij meent dat de elektronische snelweg belangrijk wordt voor het onderwijs in de toekomst. Volgens Van Welsem toont het drugsverdrag glashard de meerwaarde van IT aan. De snelheid waarmee de scholieren contact legden en informatie uitwisselden, had op een andere manier nooit bereikt kunnen worden.
Het drugsverdrag is vanuit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begeleid door drie studenten Frans. Ook het universitaire rekencentrum verleende hand- en spandiensten. Het Augustinuscollege neemt met nog vijf andere scholen deel aan het RUGgedraad-project, een initiatief van de RUG om scholen op diverse wijze kennis te laten maken met de mogelijkheden van Internet. SJ