Opleidingsinstituten zien de laatste maanden hun omzet flink stijgen. Oorzaak: de enorme vraag naar cursussen Windows NT. Geen systeem- of netwerkbeheerder durft de voortrazende Microsoft-trein te missen. "Ze weten nauwelijks waarom ze voor NT kiezen".
Het is een absolute hype", zegt Peter Sikma, coördinator technische trainingen van Computerij Opleidingen, sinds een jaar onderdeel van IBM Education en Training. "De opleidingen Windows NT hoeven we niet echt aan de man te brengen; die verkopen zichzelf wel."
Pas zeven maanden geleden begon Computerij, dat met name opleidingen verzorgt voor het midden- en kleinbedrijf, met het geven van cursussen NT. Nu al is de belangstelling voor het netwerkbesturingssysteem van Microsoft een stuk groter dan die voor de oude ‘koning van de netwerken’ Novell (Netware). Van elke tien cursisten doen er zes een NT-opleiding; vier volgen een Netware-cursus. En dat terwijl Novell slechts een jaar geleden nog voor 80 à 85 procent van de omzet in technische trainingen van Computerij zorgde.
De opleidingsinstituten varen wel bij de enorme honger naar het Microsoft-product dat in ’93 op de markt kwam. De totale omzet van Computerij is dit jaar met dertig procent gestegen, puur en alleen door NT. Info Opleiders in Rotterdam (achttien docenten) zag de vraag naar NT zo snel toenemen dat een speciale ‘zusterorganisatie’ uit de grond werd gestampt die zich volledig toelegt op NT.
Ook een groot opleidingsinstituut als Computrain maakt gouden tijden door. "We groeien flink en de vraag naar NT draagt daar behoorlijk aan bij", zegt opleidingsmanager Frans de Bie. In de eerste helft van 1997 werd een recordaantal van 20 cursussen NT per week gegeven. In dezelfde periode kreeg Computrain nauwelijks drie lokalen met Netware-cursisten vol.
Veelvraat
De hausse in NT wil niet zeggen dat bedrijven ineens massaal op het besturingssysteem van Microsoft zijn overgeschakeld. Novell heeft naar schatting nog altijd zestig procent van de netwerkmarkt in handen. Of dat zo zal blijven, is de vraag. Middelgrote en kleine bedrijven schakelen meer en meer over op een Windows-omgeving, constateren opleiders. Eerst was het alleen tekstverwerking, daarna kwamen de office-applicaties (email, database, rekenprogramma) nu is het backoffice aan de beurt. De Amerikaanse veelvraat is bovendien bezig de bouwers van bedrijfsapplicaties voor zich te winnen. Wat is er makkelijker voor een bedrijf dan alles op de Microsoft-leest te schoeien?
In 1995 kwam Novell met een nieuwe Netware-versie (4.x) op de markt, maar dit heeft het tij niet kunnen keren. Integendeel. De nieuwe versie was zo verschillend van de oude dat Novell-specialisten opnieuw op cursus moesten. Dan kunnen we net zo goed NT leren, was de gedachte. Met als gevolg dat de vraag naar Netware-opleidingen zeer mager is.
Pioniers
Aanvankelijk liep NT helemaal niet zo goed, zegt Frans de Bie van Computrain. In ’94 wilden slechts enkele pioniers er kennis mee maken. Onder automatiseerders werd nogal smalend gedaan over het nieuwe Microsoft-product. De doorbraak kwam in ’95. In dat jaar lanceerde Microsoft NT 3.51 en voerde een enorme campagne voor Windows 95. "De vraag naar NT heeft beslist hype-trekjes", zegt De Bie, die over het besturingssyteem overigens enthousiast is. "Netwerk- en systeembeheerders hebben iets van: we willen de boot niet missen."
Peter Sikma van Computerij valt het op dat systeembeheerders nauwelijks kunnen aangeven waarom ze voor het besturingssysteem van Microsoft kiezen. Er wordt geen diepgravende vergelijking gemaakt met andere besturingssystemen. Sikma: "Fijne applicaties en enthousiaste collega’s zijn de meest genoemde argumenten. De keus lijkt eerder op marketing- dan op technische overwegingen gebaseerd."
Sommige opleidingsinstituten rekenen vanwege de enorme vraag naar NT al een hogere prijs voor deze opleidingen. Ze kampen met een gebrek aan ervaren docenten. Naast cursussen NT neemt ook de technische support toe, constateert Sikma van Computerij een tikkeltje ironisch. "Zacht gezegd: NT is niet zonder problemen. Het systeem gaan nogal eens down."
Maar er bestaan net zoveel meningen over NT als er opleiders zijn. De Bie: "Sommige docenten zweren bij Novell of Unix. Voor hen kan NT niks goeds doen en dan krijg je dit soort verhalen. Maar als het systeem plat gaat, ligt dit eerder aan onvoldoende deskundigheid van beheerders dan aan NT."