Fenit, de Federatie Nederlandse IT-bedrijven, werkt aan een serie beroepsprofielen voor starters. De branchevereniging wil de matige aansluiting met het onderwijs verbeteren en het imago van het beroep opkrikken.
Met de beroepsprofielen probeert Fenit meer duidelijkheid te verschaffen over wat de branche verwacht van beginnende automatiseerders. De belangrijkste leveranciers van startende IT’ers zijn de informatica-opleidingen van universiteiten en hogescholen. Maar op het onderwijsaanbod bestaat veel kritiek. Alleen al het hbo kent dertig informatica-opleidingen die het allemaal weer net even anders doen. Er is sprake van ‘wildgroei’, vinden sommigen.
"Onze boodschap aan opleidingen is: hou het simpel", zegt Cap Gemini-medewerker Folkert Kastelein die lid is van de commissie onderwijs en onderzoek van Fenit. "Studenten zijn bijvoorbeeld een jaar lang bezig met object-georiënteerd programmeren. Daar wordt relatief veel energie in gestoken." Veel van wat de opleidingen doen, moeten ondernemingen nog eens dunnetjes overdoen. "Je ontkomt toch niet aan een specifieke vakopleiding", zegt Kastelein. "Java-jongleurs leiden we zelf wel op."
Aan de andere kant verwaarlozen hogescholen en universiteiten het onderwijs in bedrijfseconomische processen. Liefst zouden de IT-ondernemingen specifieke branche-kennis bij afgestudeerden aanwezig zien. Maar opleiders willen hun studenten niet te vroeg in een bepaalde richting scholen.
Imago
Fenit wil met de beroepsprofielen ook het imago van de informaticus opvijzelen. Het aantal studenten informatica aan hogescholen en universiteiten neemt mondjesmaat toe, terwijl de vraag naar afgestudeerden gigantisch is. Scholieren denken dat informatica iets is voor nerds met hoornen brillen en stofjassen. "Dat stereotiep klopt niet", zegt Kastelein. "Met de nieuwe beroepsprofielen willen we een beter beeld geven van het werk dat een startende IT’er doet."
Deze maand rondt de commissie haar onderzoek af. Begin september worden de startersprofielen wereldkundig gemaakt. Fenit denkt aan een stuk of vier beroepsprofielen, waaronder die voor systeemontwikkelaar, softwarebouwer en bedrijfsinformaticus.