Volgens een studie van het onderzoeksbureau Ovum nemen met het volwassen worden van erp-pakketten (enterprise resource planning) de implementatiekosten af.
Bovendien zijn besparingen op het automatiseringsbudget van 30 tot 60 procent haalbaar. Dit concludeert Ovum in een recente studie naar deze pakketten. Het onderzoek komt op een moment dat de kritiek aanzwelt over de complexe, tijd- en geldrovende invoering van bijvoorbeeld pakketten van Sap, Baan en anderen. Nu ook middelgrote en kleine bedrijven overgaan tot het aanschaffen van bedrijfsbrede software wordt eenvoudige implementatie een verkoopargument.
Bestaansrecht
De markt voor erp-software groeit 20 procent per jaar. In het jaar 2002 is de omvang 14 miljard dollar. Naast een kostendaling rekent Ovum erop dat transacties in toenemende mate via Internet verlopen. Traditionele distributiekanalen verliezen hierdoor stukje bij beetje hun bestaansrecht. Verder voorziet Ovum dat de erp-markt in de toekomst meer wordt gedomineerd door afnemers dan door leveranciers in de logistieke keten. Erp evolueert dan volgens Ovum in orp (optimisation of resources and processes).
Wereldwijde concurrentie
Hoewel de kosten van implementatie niet gering zijn, gemiddeld 3 procent van de totale bedrijfsomzet, is het gebruik van erp wel een noodzaak, vindt Ovum. "Om wereldwijd de concurrentie aan te gaan moeten organisaties continu hun bedrijfsprocessen aanpassen. Hiervoor is een flexibele productiefilosofie op basis van erp nodig", aldus het onderzoeksrapport.
De invloed van erp op de bedrijfsvoering is volgens Ovum groot, het belooft één database, één applicatie en één gebruikersinterface. Gebruikers en managers worden geassisteerd om de hele bedrijfsvoering te plannen en te beheersen. De voordelen liggen op het gebied van efficiency (besparingen van 30 tot 60 procent op het automatiseringsbudget zijn haalbaar), effectiviteit (het goed definiëren van werkprocessen zorgt voor een betere beheersing en dus minder fouten) en concurrentiekracht (de kans op het halen van de opleverdatum neemt gemiddeld toe van 75 naar 87 procent), zo blijkt uit de Ovum-rapportage. RV