De strijd in het Amerikaanse congres over de exportlimieten op encryptiesoftware zet zich voort. Vorige week hield de commissie Internationale Relaties een bijeenkomst over een wetsontwerp dat de huidige exportrestricties behoorlijk versoepelt.
Volgens deze wet, die al is goedgekeurd door de gerechtelijke commissie, mogen Amerikaanse bedrijven krachtige encryptieprogramma’s exporteren. Dergelijke software codeert informatie met ingewikkelde wiskundige algoritmes zodat het onleesbaar is zonder een wachtwoord, of softwaresleutel.
De commissie Internationale Relaties heeft zich 22 juli over het wetsontwerp, de Security and Freedom through Encryption Act, gebogen. De wet is ingediend door de Republikeinse politicus Bob Goodlatte uit Virginia, die hiermee beveiliging van topniveau voor particulieren en bedrijven beschikbaar wil maken.
Spionnen
Encryptie was namelijk ooit het terrein van spionnen en hoge legerleiders. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt als een middel om wereldwijde communicatie en elektronische commercie te beveiligen tegen onbevoegden en kwaadwillenden.
Doordat de rekenkracht en snelheid van computers alsmaar toeneemt, is het noodzakelijk dat krachtige encryptie vrij te gebruiken is. Tot enkele maanden terug verbood de Amerikaanse overheid de uitvoer van software met moeilijk te kraken beveiligingsalgoritmes. Sinds begin dit jaar is er een uitzondering gemaakt voor software die gebruikt wordt door banken en andere financiële instituten.
Andere organisaties die software met beveiligingssleutels van meer dan 24 bits produceren en gebruiken, mogen die niet uitvoeren. Encryptie valt namelijk onder de Amerikaanse wapen- en munitiewet; encryptie wordt gezien als ‘munitie’ voor bijvoorbeeld criminelen en terroristen bij het plannen van acties.
Achterdeur
Ook de regering Clinton is een voorstander van scherpe en strikte controle op de export van sterke encryptie. Tenzij diezelfde overheid een speciale sleutel krijgt waarmee de beveiliging te deactiveren is. Deze achterdeur zou alleen gebruikt mogen worden in geval van een sterke verdenking van illegale activiteiten.
Veel wetgevers zijn echter tegen de beperkingen, omdat deze het bedrijfsleven hinderen en benadelen ten opzichte van de internationale concurrentie. Die heeft immers niets te maken met de Amerikaanse encryptielimieten en kan daardoor marktaandeel veroveren.
Onvermijdelijk
De wet van Goodlatte heeft nu al meer dan 190 medestanders, waaronder het merendeel van de commissie voor Internationale Relaties. De voorzitter van de raad, de New Yorkse Republikein Benjamin Gilman, is echter fel gekant tegen dit wetsontwerp.
Toch lijkt encryptieversoepeling onvermijdelijk; als teken aan de wand zweven er op dit moment zeker drie andere wetsvoorstellen voor vrije encryptie-export door de Amerikaanse politieke burelen. Deze alternatieven variëren van beperkte versoepeling met overheidsinvloed tot een algehele amnestie voor encryptie. JB