Onvoldoende compileertechnieken en het ontbreken van bibliotheken met standaard Javasoftware zijn er de oorzaak van dat Java voorlopig niet op grote schaal zal doorbreken.
Ronald Tetteroo, directeur van Infodjini, heeft een uitgesproken mening over het fenomeen Java: "Iedereen spreekt al twee jaar over Java, maar waar blijven de bedrijfsapplicaties die in Java geschreven zijn?" Hij is het roerend eens met Tandems ceo Roel Pieper, lid van de Raad van Commissarissen van Infodjini, die meent dat Java daar moet worden toegepast waar traditionele ontwikkelomgevingen minder tot hun recht komen. Tetteroo ziet voorlopig alleen succesvolle Java-applicaties voor mobiele toepassingen en ter vervanging van software voor domme terminals. Hier is de nieuwe programmeertaal al succesvol. De programmatuur wordt toegepast voor eenvoudige, maar innovatieve software; ter vervanging van karaktergeoriënteerde toepassingen. Software met een grafische gebruikersinterface vergt intensievere communicatie tussen client en server, waar Java momenteel nog niet sterk in is.
Compileertechniek
Infodjini, het voormalige Itopics, houdt de ontwikkelingen op het gebied van Java nauwgezet bij. Op het moment dat Java volwassener wordt, kan het breder toegepast worden. Daarvoor moeten meer Javabeans, stukjes standaardsoftware, bes chikbaar komen. IBM kondigde vorige week al een set Beans aan bij zijn nieuwe ontwikkelomgeving. De compileerproblematiek lijkt echter moeilijker op te lossen.
Elk platform heeft een eigen Java Virtual Machine nodig, waarin de applicatie draait. De enorme traagheid van de Java-versie van Wordperfect laat zien dat de gemiddelde gebruiker geen genoegen zal nemen met het huidige prestatieniveau. Daarom werkt de industrie hard aan JIT-compilers (Just In Time) die de code compileren naar machinetaal. Hiermee zou het prestatieniveau dusdanig toenemen dat Java voor tekstverwerkers en zelfs voor bedrijfsapplicaties geschikt wordt. Deze compilers komen ondanks beloftes van Sun en partners maar moeilijk van de grond. "De ontwikkelingen rond Java gaan snel", aldus Tetteroo, "op het moment dat JIT-compilers beschikbaar komen, loopt Corel met Wordperfect voorop."
Marketingoorlog
In de software-industrie is Java tegenwoordig de inzet van een marketingoorlog. Sun en zijn partners IBM, Netscape en Oracle doen hun uiterste best om het zogenoemde ‘100 procent puur Java’ als industriestandaard geaccepteerd te krijgen. Microsoft daarentegen promoot zijn J++-taal en Active X-softwareconcept, die anders werken dan ‘puur Java’. Tetteroo meent dat het Java-consortium, onder leiding van Sun, probeert om Microsoft met eigen middelen te bestrijden: "Java wordt al twee jaar gehyped maar er ontbreken nog belangrijke zaken zoals compileertechnieken."
Tussen de twee partijen is een wedloop ontstaan. Sun heeft Java 1.1 geïntroduceerd en Microsoft komt prompt met Visual J++ 1.1 op de markt, welke deel uitmaakt van de Microsoft programmeertaal-suite Visual Studio. Tetteroo: "Veel bedrijven hebben vertrouwen in Microsoft, durven ze in ieder geval niet links te laten liggen, vanwege hun grote marktaandeel. Daarom gaan ze over op J++ en komen vervolgens tot de conclusie dat Microsoft nauwelijks nieuwe dingen heeft toegevoegd." Eenmaal werkend met Visual Studio is het moeilijk om weer over te stappen op Java.