Er lijkt een nieuwe trend in de markt voor IT-opleidingen te ontstaan. Steeds vaker huren ondernemingen iemand in die gedurende langere tijd de organisatie ondersteunt.
Dit constateert opleidingsinstituut Train-IT in Nieuwegein dat gespecialiseerd is in kantoorautomatisering. Begin dit jaar begon dit instituut voorzichtig met een aantal proefprojecten op gebied van detachering. Inmiddels genereren detacheringsopdrachten tussen de 15 en 30 procent van de omzet. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen.
Optimaliseren werkplekken
De gedetacheerde docenten geven cursussen, optimaliseren werkplekken en doen aan coaching. De ingehuurde kracht volgt geen vast programma, maar heeft regelmatig overleg met de klant. Hierdoor leert hij de organisatie goed kennen en kan hij de stof beter toespitsen op de werksituatie.
"Het is ons goed bevallen. De betrokkenheid van de docent met het bedrijf is groter en de communicatielijnen zijn korter", zegt A.J. Hofman, hoofd automatisering van Ecosystemen. Dit bedrijf huurde anderhalve maand een Train-docent in. Er moest dan ook het een en ander gebeuren. Ecosystemen ging over van een Dos- naar Windows 95-omgeving. Bovendien werden Wordperfect en Lotus vervangen door Office van Microsoft.
Detachering lijkt een duur grapje. Een docent kost tussen de 1000 en 1100 gulden per dag. Maar volgens Hofman "is het juist goedkoper dan wanneer je mensen extern op cursus stuurt. Dan ben ik voor iedere werknemer zeker vijfhonderd gulden kwijt."
Terughoudend
Niet elke IT-opleider is even enthousiast over detachering. J. Willems, directeur contractactiviteiten van het Rotterdamse opleidingsinstituut ROC/Zadkine, is terughoudend. "En veel van mijn collega’s zijn dat ook; ik geloof niet dat detachering echt zo’n trend is."
Willems: "Als je iemand detacheert kun je veel minder grip houden op de kwaliteit van het werk. We verkopen een kant-en-klaar product. Het geven van les, consultancy en ontwikkelen van materiaal houden we liever in eigen hand."
Bij Train-IT verwachten ze trouwens niet dat de ’traditionele’ cursusvorm met een begin- en eindpunt zal verdwijnen. Een woordvoerder: "Onze klanten denken dat het nog steeds een goed middel is om in korte tijd werknemers te dwingen met een nieuw pakket te leren omgaan."