Bedrijven onderschatten de kosten van het uitvallen van computersystemen door stroomstoringen. In 50 procent van de gevallen is een elektriciteitstekort de oorzaak van computer-uitval. De kosten hiervan liggen gemiddeld op 78.000 dollar per uur.
Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de Gartner Group. De geïnterviewde bedrijven leden verliezen tussen de 5000 en 500.000 dollar per uur. Het bureau legt hiermee een rechtstreeks verband tussen de kosten van het uitvallen van computernetwerken en omzetverlies. Gartner constateert dat steeds meer bedrijven deze bedragen dan ook opnemen in hun kostenberekeningen.
88 Uur
De meeste moderne systemen halen een ‘beschikbaarheidspercentage’ van 99 procent. Eén procent uitval komt echter neer op 88 uur per jaar dat het systeem niet beschikbaar is. Daarbij komt nog dat een korte uitvalperiode bij problemen meestal niet te vermijden is. Deze systeemonderbreking vindt plaats ongeacht de kwaliteit van apparatuur en personeel, aldus het onderzoek.
Het rapport van Gartner noemt verschillende oorzaken voor het plat gaan van netwerken. Hierbij is een stroomstoring met een ruime voorsprong (50 procent) de grootste aanleiding. Daarna volgen in afnemende omvang: brand en storm (18 procent), overig (17 procent) hardware- en softwarefouten (11 procent) en foutieve handelingen door mensen – inclusief sabotage (4 procent).
Miljoenen
Volgens het onderzoek zorgt een stroomstoring voor een uitvaltijd van gemiddeld zes uur. De overige oorzaken halen respectievelijk twaalf uur, elf uur en negen uur. Het totale omzetverlies wordt geschat op 330.000 dollar per geval.
Het is nog niet precies bekend hoeveel de recente stroomuitval in Midden-Nederland het bedrijfsleven heeft gekost. Vast staat wel dat de verliezen in de miljoenen guldens lopen. Zo kosten opvang- en uitwijkdiensten voor bedrijfssystemen al gauw enkele tienduizenden guldens per uur. Het compleet ontberen van computerdiensten kost nog meer.
Failliet
Bovendien zijn niet alle verliezen direct zichtbaar. Een studie van de Universiteit van Minnesota bracht ernstige gevolgen voor de middellange termijn aan het licht. Dit onderzoek keek naar firma’s in San Francisco na de aardbeving van 1989. Maar liefst 93 procent van de bedrijven die niet binnen een week hun systemen online hadden, was binnen twee jaar failliet. Het uitvallen van computersystemen heeft dus veel zwaardere gevolgen dan het bedrijfsleven zich realiseert, concludeert ook dit rapport. JB