Sociale diensten worden platgebeld door bijstandsgerechtigden die een gratis computer en Internet-abonnement willen. In eerste instantie kunnen 1500 langdurig werklozen in Rotterdam en Amsterdam gebruik maken van de faciliteiten.
De uitverkoren bijstandsgerechtigden betalen een bedrag van dertig gulden per maand. Als ze de computer gebruiken voor solliciteren en het volgen van cursussen, krijgen ze een bonus waardoor ze de PC voor niets hebben.
Het initiatief is afkomstig van Info’Products in Bodegraven dat zich bezighoudt met distributie van hard- en software. Volgens consultant A. Deeleman moet het mes aan twee kanten snijden. De werkloze doet ervaring op met de nieuwste informatie- en communicatietechnologie. Zo verbetert hij zijn positie op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt de drempel om te solliciteren en cursussen te volgen verlaagd.
Nedwerk.nl
Veel langdurig werklozen hebben er moeite mee de gang naar het arbeidsbureau te maken. "Mensen worden na verloop van tijd schuchter", zegt Deeleman. "Het is bovendien geen geheim dat het aanbod van het arbeidsbureau weinig inzichtelijk is."
Volgens Deeleman is het project commercieel gezien niet zo interessant. Hij noemt het een vorm van maatschappelijk ondernemen. Er werken vele partijen aan mee. Zo leveren Tulip en Philips hardware, geeft Sociale Zaken subsidie en neemt Internet-provider World on Line ‘vrijwel om niet’ de hosting van de website (WWW.Nedwerk.nl) voor zijn rekening. Op deze pagina worden cursussen en banen aangeboden.
Deeleman is niet bang dat werkzoekenden helemaal de deur niet meer uitkomen. "De cursussen volg je met een man of tien. Internet is juist prima om nieuwe contacten te maken. Vriendschappen laaien er op."
Er kleeft wel een ander risico aan het plan. Al te hartstochtelijk surfende werkzoekenden worden op enorme telefoonkosten gejaagd. Daarom geldt een beperking voor het aantal telefoontikken. "We denken aan een maximum van 20 à 25 uur per maand. Nog vrij veel ja, maar we willen niet al te betuttelend doen", aldus Deeleman.
In september gaat het project in Rotterdam en Amsterdam van start. De bedoeling is dat daarna meer gemeentes zullen volgen. SJ