Motorola lanceert een ‘dual band’ geïntegreerd systeem. Hierbij hoeven aanbieders van mobiele telefonie geen rekening meer te houden met verschillende bandbreedten.
Met het zogeheten Advanced Load Management-systeem vindt een naadloze overschakeling plaats tussen GSM 900 en GSM (DCS) 1800-cellen. De bijbehorende mobiele telefoon ‘Microtac International 8900’ van Motorola is de eerste telefoon waarbij het niet nodig is handmatig met een schakelaar beide netwerken aan elkaar te koppelen. Het telefoontoestel schakelt zelfstandig over van het ene naar het andere netwerk. Volgens John Caterer, general manager Frankrijk en Benelux van Motorola’s mobiele infrastructuur-divisie, kunnen aanbieders eindelijk profiteren van de voordelen van dual banding. "Dat zijn bijvoorbeeld een groter bereik van mobiele telefoons en extra capaciteit voor mobiel multimedia-dataverkeer."
Licenties
Hoewel ‘dual banding’ nog nergens commercieel wordt toegepast, vormt het opmerkelijk genoeg wel het uitgangspunt voor het tweede mobiele net in Nederland. In het najaar zal bekend worden gemaakt welke twee consortia de licenties krijgen voor dit op GSM-1800 gebaseerd net, aangevuld met ‘Extended’ GSM-frequenties. Deze frequenties waren bedoeld voor militaire communicatie, maar zijn in Nederland vrijgekomen.
Er circuleren vele namen van partijen die in aanmerking willen komen voor een van de twee licenties, waaronder de groep rond Enertel (inclusief ABN Amro, Deutsche Telekom en Orange), Telfort en de combinatie France Telecom/Rabobank. De investeringen zijn hoog – de totale aanlegkosten worden geschat op 3 miljard gulden – en het duurt jaren voordat een mobiele operator er wat aan zal verdienen. De licenties worden via een schriftelijke bieding geveild. Toegangscriteria tot de veiling zijn kennis, ervaring en financiële draagkracht. Motorola heeft zelf op dit moment geen plannen om zich bij een van de genoemde partijen aan te sluiten. Caterer: "Dat hebben wij in het verleden wel gedaan, maar ik heb er nu nog niets over gehoord."
Hoerastemming
Motorola kijkt als leverancier van draadloze communicatie, halfgeleiders en geavanceerde elektronische systemen, componenten en diensten, met grote belangstelling naar de ontwikkelingen op de Nederlandse markt. Maar ook andere leveranciers volgen dit likkebaardend. "Iedereen is in een hoerastemming", zegt Caterer. "Nederland loopt voorop in de mobiele digitale telefonie met de plannen voor de parallelle netten (GSM 900 en GSM 1800 met Extended GSM). Wij verwachten met ons gevarieerd dienstenaanbod aan te sluiten op deze marktontwikkelingen. Zo zullen de partijen die de licenties verkrijgen, zo snel mogelijk hun diensten moeten aanbieden. Wij denken hier met onze dual band technologie en onze ervaring een rol te kunnen spelen. In het verleden hebben wij meegewerkt aan de oplevering van het netwerk van het Belgische Mobistar."
"Op dit moment is de mobiele bezetting in Nederland 7 procent", zegt Caterer. "Dus genoeg groeimogelijkheden voor ons, bijvoorbeeld op het gebied van voicemail-technologie en het aanleggen van interne mobiele netwerken in gebouwen. Maar de groei zal afhangen van het gevoerde marketing-beleid van de aanbieders. Zij moeten de werking van de technologie inzichtelijker maken en de tarieven verlagen. Belangrijker nog is dat ze de markt bewust maken van de voordelen van mobiel bellen. Gebruikers moeten een telefoon niet meer zien als een kostenpost, maar als een gerieflijk gebruiksartikel. Als aanbieders dit punt duidelijk maken, voorspel ik dat veel mensen hun vaste telefoonverbinding de deur uit doen. Zij bellen dan zowel thuis als op het werk mobiel en hebben een Internet-aansluiting via een kabelmaatschappij."