Banken beschouwen informatietechnologie als een middel om de concurrentie de loef af te steken. Softwareleverancier Midas Kapiti anticipeert daarop door een architectuur aan te bieden waarmee bankgegevens veel sneller beschikbaar zijn.
Midas Kapiti International is een internationale leverancier van software voor banken. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de bankdivisie van de Engelse onderneming Misys. Midas ontwikkelt geen maatwerksoftware, maar levert pakketoplossingen voor elke banktransactie. De modulair opgebouwde applicaties zijn gericht op client/server-architectuur voor primaire bankprocessen, dealingroom-automatisering, elektronisch bankieren, risicobeheer, particulier bankieren en financiële afdelingen van grote ondernemingen, zoals Renault en Peugeot.
"De verschillende marktbewegingen nopen banken er toe op andere manieren met informatietechnologie om te gaan", zegt Jean-Pierre Philips, directeur van Midas Kapiti Nederland en België. "De onderlinge concurrentie groeit door het openen van de markt. Verder treedt er branchevervaging op door het samengaan van banken en verzekeraars. Banken willen dat IT als concurrerend wapen kan worden ingezet met als doelstellingen: efficiënter werken, het sneller nemen van strategische beslissingen, het eerder op de markt zetten van producten en het verbeteren van de communicatie met klanten."
Datamodel
Een van de oplossingen waarmee Midas Kapiti dit soort ontwikkelingen tegemoet komt is een global data model waarbij het efficiënt doorstromen van informatie centraal staat. "Wij leveren een architectuur waarin de legacy-systemen, onze producten en de applicaties van andere leveranciers worden geïntegreerd. Op deze manier hebben gebruikers sneller toegang tot bedrijfsgegevens. De systemen zijn niet aan elkaar gekoppeld maar communiceren via een gemeenschappelijke message exchange. Deze bovenlaag is gebaseerd op industriestandaard TCP/IP-protocollen, waardoor het voor banken ook mogelijk wordt verbindingen te leggen met systemen van andere instellingen."
Daarnaast voert Midas Kapiti een agressief overname-beleid. Philips: "In de automatiseringstak voor de banksector zijn veel kleine firma’s actief die vooruitstrevende producten maken. Zij beschikken echter niet over een marketing- en distributie-apparaat zoals wij dat hebben. Door overnames kopen wij bijzondere technologie op die anders niet breed ingezet kan worden."
Samenspraak
Uitgangspunt van de Midas’ productontwikkeling is samenspraak met de gebruikers. "Dat staat zeker voorop bij het nadenken over de oplossingen van de euro-problematiek", vertelt Philips. "Wij hebben samen met elf banken een werkgroep opgezet waarin we gezamenlijk de noodzakelijke uitbreidingen van de software bepalen." Midas neemt een sterke positie in op de markt van dealingroom-automatisering. Hij verwacht niet dat deze markt inzakt, omdat de vraag naar software voor wisseltransacties door de invoering van de euro zal dalen. "De euro wordt een sterke munt en de handel daarin zal aanzienlijk zijn. Verder is het een complexe materie. Ik zie dan ook dat de vraag naar software voor andere dealingactiviteiten groeit." Philips merkt daarbij dat er een verschuiving optreedt van Unix naar Windows NT. "Hoewel de stabiliteit van NT stukken beter kan, is het systeem veel flexibeler dan Unix. Het sluit meer aan bij de huidige IT-eisen van banken."