De grote Canadese leverancier van netwerkproducten Gandalf zoekt naarstig naar een overname-kandidaat. Een overname zou eerder een kwestie van dagen dan van weken zijn, aldus kringen rond het bedrijf. Tot nu toe vruchteloos.
De Hoofddorpse Gandalf-vestiging herbergt 45 medewerkers, wereldwijd werken er ruim achthonderd mensen. Mocht men er niet in slagen een overnamekandidaat te vinden, dan dreigt een faillissement. De kredietlijnen bij de Royal Bank of Canada zijn reeds overschreden. De financiële problemen van Gandalf zijn zo groot dat een angstige huurbaas op donderdag 26 juni jongstleden de deuren van het Gandalf-hoofdkwartier in Nepean, Ontario, liet sluiten. Het personeel van het hoofdkantoor en de nabij geleden productievestiging kon een dag lang niet aan het werk. De verhuurder wilde de Gandalf-medewerkers pas weer binnenlaten, als vooruit tweeënhalve maand huur werd betaald. De volgende dag konden de werknemers weer aan de slag op last van de rechter die oordeelde dat de verhuurder zijn boekje te buiten was gegaan. De huur over de maand juni was immers al voldaan.
Op eigen kracht lijkt Gandalf niet meer uit de problemen te kunnen komen. Het bedrijf zit diep in de rode cijfers. Over de laatste twaalf maanden tot 31 maart boekte men een verlies van ruim 46 miljoen Amerikaanse dollars. In het jaar daarvoor werd nog 260.000 dollar verdiend. De omzet daalde naar iets meer dan 66 miljoen dollar tegen 116,5 miljoen een jaar eerder.
ISDN-markt
Gandalf is vooral sterk in de productie en verkoop van ‘remote access’ hardware en software. Men richt zich ondermeer op de markt voor Isdn-apparatuur. De vestiging in Hoofddorp is verantwoordelijk voor de distributie en verkoop van producten in Noord-Europa. Uit het jaarverslag blijkt dat in het boekjaar 1996 in Nederland en Frankrijk tezamen voor ruim 20 miljoen dollar werd omgezet.
Het leek er in de afgelopen drie jaar juist op dat Gandalf zijn zaken op orde had. Na een reeks jaren waarin er rode cijfers werden geschreven en na een record verlies uit boekjaar 1994 (47 miljoen dollar) wist men in 1995 en 1996 weer tot een bescheiden winst te komen. In de afgelopen drie jaar maakte het bedrijf de omslag van een direct-verkoopmodel naar indirecte verkoop via dealers en value added resellers. Ook ging Gandalf andere producten maken en verkopen. Maar door de snel voortschrijdende consolidatie van de netwerkindustrie dreigt het bedrijf gemangeld te worden tussen grote spelers als 3Com, Cisco en Bay Networks. In Nederland heeft Gandalf een naam in Isdn-apparatuur. Nog maar drie maanden geleden wist men het Veldhovense Simac te strikken als wederverkoper. Ook een dochteronderneming van Getronics voert Gandalf-apparatuur.
Het bedrijf werd opgericht in 1970 en startte als een fabrikant van modems en multiplexers. Begin jaren negentig kocht het Infotron Systems, een leverancier van WAN-producten. Daarnaast ging Gandalf ook hubs produceren. De WAN-business werd begin 1994 verlaten en men ontwikkelde een reeks nieuwe producten, ondermeer voor de groeiende markt van aanbieders van Internettoegang.
De naam Gandalf verwijst naar de ‘goede’ tovenaar uit de cyclus ‘In de ban van de Ring’ van J.R.R. Tolkien, een waar cult-boek dat onlangs tot boek van de eeuw werd uitgeroepen.