Inwoners van Zaanstad en Purmerend zijn aangesloten op het glasvezelkabelnet van A2000 Kabeltelevisie en Telecommunicatie. Daarmee hebben zij via de kabel toegang tot Internet.
Purmerend en Zaanstad zijn de eerste van vier steden die over een geavanceerd kabelnetwerk beschikken. Amsterdam en Hilversum volgen in een wat latere fase. Binnen één tot twee jaar kunnen zo’n 500.000 huishoudens in de regio Amsterdam gebruik maken van dit netwerk dat, naast Internet, diverse andere diensten mogelijk maakt. Zoals video- en telecommunicatiediensten, telefonie en extra televisiepakketten. A2000 investeert in totaal een miljard gulden in de vervanging van 300 kilometer kabel door glasvezel. Daarmee is het geschikt voor tweewegverkeer. Het aanpassen van alle versterkers is een belangrijk onderdeel van deze operatie, zodat zij ook verkeer vanaf de huishoudens doorlaten. Daarnaast moet de backbone in staat zijn om dit verkeer te kunnen verwerken. Hiervoor is glasvezel nodig.
Breedband
Glasvezel is in staat beeld, geluid en data breedbandig en met hoge snelheid te versturen tot in de woonkamer of de werkplek. Snelheid wordt door A2000 als unique selling point naar voren geschoven. Het bedrijf stelt dat een nieuwe techniek als Adsl (Asymmetric Digital Subscriber Line) nog wel even op zich zal laten wachten. Adsl wordt door telefoonmaatschappijen gezien als de oplossing voor het probleem van de huidige, beperkte bandbreedte. Dit veroorzaakt een trage overdracht van gegevens. Volgens dit bedrijf haalt het kabelmodem dat A2000 zijn klanten aanbiedt, een theoretische snelheid van 10Mbps en ligt deze snelheid vele malen hoger dan thans via de telefoonlijn mogelijk is. De 64K van Isdn, of het dubbele daarvan, komt er nog het dichtst bij in de buurt. Het verschil blijft echter aanzienlijk, stelt het bedrijf.
Het kabelmodem wordt verbonden met een Ethernetkaart in de PC. Aansturing is mogelijk met de standaard TCP/IP-software van Windows 95 of de Macintosh. A2000 had de Internet-service eerder willen introduceren. Kabelmodems worden nergens ter wereld toegepast op die schaal die het Amsterdamse bedrijf voor ogen staat. Productie en selectie van het juiste modem vormden daarom aanvankelijk een probleem. De keuze is uiteindelijk gevallen op Lancity. Dit maakt gebruik van een symmetrische architectuur. Dat betekent zowel voor zenden als ontvangen dezelfde snelheid. De gebruiker heeft dezelfde snelheid tot zijn beschikking als iemand op een lokaal netwerk die een Ethernet-verbinding benut.
Caching
Met caching is optimaal gebruik van de toegang mogelijk. A2000 richt hiertoe een server in waarop de meest populaire (internationale) websites zijn opgeslagen. Deze zijn voor A2000-abonnees rechtstreeks bereikbaar.
Onbeperkt surfen, telefonisch bereikbaar blijven en geen contact hoeven te zoeken met een provider voert het bedrijf, naast snelheid, als voordelen aan bij de aansluiting op het glasvezelnet. Een A2000-abonnee betaalt, behalve eenmalige aansluitkosten, een vast bedrag per maand voor toegang tot Internet en een bijdrage voor support (inclusief de huur van het modem).
Telefonie
Met ingang van 1 juli kan A2000, als gevolg van de liberalisatie van de telecommunicatiemarkt, ook telefoniediensten aanbieden. In de loop van dit jaar kunnen 150.000 huishoudens en bedrijven hiervan gebruik maken. Over twee jaar moeten dat er ruim 500.000 zijn. A2000 wil met scherpe tarieven concurreren met PTT Telecom en zich onderscheiden met een moderne tariefstelling en een duidelijk rekeningoverzicht. De nummerportabiliteit, het meenemen van het ‘oude’ nummer, geldt vanaf 1 januari 1999.