Bob Bemer, een bejaarde Amerikaanse computerdeskundige (77), heeft een radicale oplossing voor het millenniumprobleem ontwikkeld. Volgens onafhankelijke experts werkt de oplossing en is de methode aanzienlijk sneller dan conventionele oplossingen. De wiskundige en oud-IBM’er heeft zijn sporen verdiend.
Bijna veertig jaar geleden ontwikkelde hij bijvoorbeeld de code die verborgen zit onder de escape-toets. Een toets die ook nu nog dagelijks voor opluchting zorgt bij een vastgelopen programma. Hij was betrokken bij de standaardisatie van de tekenset die bekend staat als Ascii en bedacht de naam Cobol, ’s werelds meest toegepaste computertaal. Bemer is uitermate goed thuis in de diepere lagen van computers en kan nog vloeiend programmeren in machine code. Nog maar weinig programmeurs beheersen dat. Vandaar dat deze expert met een oplossing komt die alleen hij zou kunnen verzinnen.
In de ‘Wall Street Journal’ licht Bemer een tipje van de sluier op. "Iedereen probeert de jaartallen te vinden", zegt hij, "maar ik laat jaartallen ons vinden." Zijn methode bekijkt elke rekenkundige bewerking binnen de computer. Daaruit komen de data automatisch naar boven omdat data bijvoorbeeld nooit vermenigvuldigd of gedeeld worden. Zo gauw een datum is gevonden, worden er twee ‘digits’ aan toegevoegd voor de eeuwaanduiding. In die gevallen waar dat niet mogelijk is, verstopt Bemer de eeuwaanduiding in een paar lege bits van de twee digits. Het concept is aanzienlijk complexer dan hier beschreven, maar het idee werkt zo bevestigen experts.
Een product dat gebruik maakt van het concept is er nog niet. Bemer heeft twee partners gevonden, System Source en Millennium Consulting Group, die met hem zullen samenwerken. Deze zomer moet er een tool gereed zijn. Bemers oplossing zou vooral de redding kunnen zijn voor bedrijven die nog geen investeringen hebben gedaan om hun mainframes op de millennium-bug te controleren. AM