Tulip Computer haalt met Commodore een legendarische merknaam binnen. De van oorsprong Amerikaanse computerbouwer stond zeventien jaar geleden aan de basis van de explosieve opkomst van de thuiscomputer.
Voor een groot aantal Nederlanders was begin jaren tachtig de Commodore 64 de eerste stap in de wondere wereld van de computer. Het was de ideale spelcomputer waar ook nog op geprogrammeerd kon worden in Basic. Wereldwijd werden ze in grote aantallen verkocht. Met zijn 64 KB Ram-geheugen, kleuren graphics, tv-aansluiting en overvloedig aanbod aan spelletjes werd deze microcomputer de basis voor een snel groeiend concern. Commodore behaalde in zijn gloriedagen een omzet van meer dan achthonderd miljoen dollar.
Aan het eind van de jaren tachtig werden de eerste scheuren in het concern zichtbaar. Vooral als gevolg van managementproblemen wist Commodore het initiële succes niet te continueren. De opvolger van de Commodore 64 was niet compatible met zijn voorganger. Bovendien lag de prijs aanzienlijk hoger waardoor men zich vervreemdde van de oorspronkelijke low budget-kopers. Qua ontwerp was de Amiga volgens kenners een betere machine dan tijdgenoten als de Apple Macintosh, overigens beide gebouwd rond Motorola 68000-processoren. Met zijn multitasking besturingssysteem en superbe multimediale mogelijkheden was de machine zijn tijd jaren vooruit. Hij kon ingezet worden voor taken als video- en geluidsbewerking en computeranimaties.
Netwerkcomputer
Door een onduidelijke positionering kreeg de Amiga nooit de erkenning die hij verdiende. Het spelletjes-imago dwarsboomde een doorbraak op de professionele markt (er was ooit een Amiga-versie van Wordperfect). Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was Commodore in de Verenigde Staten gereduceerd tot een onbelangrijke speler. In Europa lag dat anders. In Nederland en vooral in Duitsland bleef men het merk trouw. Commodore handhaafde zich door PC-klonen te bouwen en te verkopen. Men kon evenwel een faillissement niet ontlopen en de merknaam werd geveild en belandde vorig jaar bij Escom, een Duitse PC-producent annex winkelketen. Escom deed nauwelijks iets met de naam en legde begin dit jaar zelf het loodje. Uit de boedel werden de gloednieuwe PC-productiehal in Nieuw-Vennep en een aantal winkels gelicht. De nieuwe onderneming krijgt een doorstart onder de naam Commodore en komt nu dus onder de hoede van Tulip. De Nederlandse PC-bouwer verwerft zich daarmee alleen het productie- en distributie-apparaat.
Een interessant onderdeel uit de failliete Escom-boedel is evenwel al eerder opgekocht door de Amerikaanse PC-leverancier Gateway 2000. De Amiga-licenties, patenten en het merkrecht zijn in handen van de Amerikaanse leverancier gekomen. Het aloude Amiga-ontwerp zou zich uitstekend lenen voor een netwerkcomputer. Het multitasking besturingssysteem vergt slechts 0,5 MB geheugen en het ontwerp biedt uitstekende multimediale en grafische mogelijkheden. Er is zelfs een webbrowser en TCP/IP-stack beschikbaar, kortom alles wat nodig is voor een ’thin client’ computer.
Gateway 2000 zou met de Amiga snel over een snelle en goedkope netwerkcomputer kunnen beschikken. Het is bovendien denkbaar dat men op basis van de Amiga een draagbare computer gaat bouwen.
Dankzij overname vergroot Tulip schaal fors
Tulip Computer neemt voor een onbekend bedrag collega PC-bouwer Commodore over. Het uit het faillissement van Escom voortgekomen bedrijf produceert jaarlijks ongeveer driehonderdduizend low budget-PC’s die vooral via een eigen winkelketen worden afgezet.
De Bossche leverancier verdubbelt met de aankoop van Commodore zijn totale productie tot ongeveer zeshonderdduizend stuks. De productie in Nieuw-Vennep zal overgeheveld worden naar Den Bosch. Tulip kan daarmee zijn gloednieuwe, onderbezette productielijnen beter uitbaten. Bovendien hoopt Tulip te profiteren van schaalvoordelen zoals die te behalen zijn bij inkoop van onderdelen, overhead en ontwikkelkosten. De jaarlijkse besparingen zouden in de tientallen miljoenen guldens kunnen lopen, aldus de directie. De markten van Tulip en Commodore sluiten bijna naadloos op elkaar aan. De eerste levert aan bedrijven en overheden, de laatste richt zich op de consument.
Tulip is een van de laatste zelfstandige Europese PC-leveranciers. Terwijl anderen, zoals Commodore slechts PC’s assembleren, ontwikkelt deze producent nog zelf zijn moederborden. In een gloednieuwe productiehal, sinds april dit jaar in gebruik, worden PC’s op order in elkaar gezet. Om dat te kunnen bereiken, heeft men de productieprocessen en de informatievoorziening volledig geïntegreerd door middel van Sap R/3-software; 24 uur na bestelling is het product klaar voor verzending. Tulip Computer hoeft zo minder voorraden aan te houden, daarmee is een belangrijk bedrijfsrisico geëlimineerd. Het risico van afschrijvingen op onverkochte voorraden wordt zo geminimaliseerd. Escom is immers ten onder gegaan toen de prijzen van Dram’s sterk daalden en men bleef zitten met dure voorraden die afgeschreven moesten worden.