Telfort en Enertel hebben hun komst op de vrije telecommarkt aangegrepen voor een aanval op de tarieven voor internationaal telefoonverkeer. De nieuwkomers op de Nederlandse markt claimen dat vanaf deze week besparingen tot 20 procent mogelijk zijn, ook voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf.
Directeur Ketelaars van Enertel schat de omvang van de markt voor internationale telefonie op rond de 2,5 miljard gulden per jaar. Telfort realiseert de goedkopere internationale tarieven via de Atlascard, een telefoonkaart die op een groot aantal plaatsen in Nederland voor 25 gulden kan worden aangeschaft. Via een speciaal telefoonnummer komt dan de verbinding met een bestemming in het buitenland tot stand. Telfort claimt dat de gesprekskosten hiermee rond de 20 procent lager liggen dan de PTT-tarieven.
Enertel noemt zijn service 1600 Internationaal: in plaats van 00 draait men 1600. Abonnementskosten blijven achterwege. Het bedrijf schat dat de gesprekskosten voor spraak-, data- en faxverkeer minstens 15 procent lager liggen dan de huidige internationale gesprekskosten van PTT. Er komen twee pakketten op de markt: een drie-landen pakket en een wereldpakket.
De basistarieven daarvan liggen 5 tot 10 procent lager dan de PTT-tarieven voor internationaal bellen, aldus Enertel. Vanaf 100 gulden gesprekskosten krijgt de abonnee een extra korting van 20 procent voor het drie-landen pakket. In het wereldpakket kunnen de extra kortingen oplopen tot 25 procent. Naast deze vormen van internationaal telefoonverkeer komen Enertel en Telfort ook op de markt met (inter)nationale huurlijnen via hun glasvezelnetten.
Kabeltelefonie
Bij Enertel kan bovendien iedere Internet-abonnee vanaf oktober tegen lokaal tarief via één landelijk nummer (beginnend met 88) inbellen bij de Internet-provider van zijn keuze. De maximaal bereikbare snelheid op het glasvezelnet is 64Kbps. Volgens een woordvoerder van Enertel heeft driekwart van de "onafhankelijke Internet service providers (ISP’s)" inmiddels een contract getekend.
Met Lokaal Centraal van Enertel hoeft een Internet-provider niet langer te zorgen voor 32 lokale points of presence om de abonnees tegen lokaal tarief te laten inbellen. Het inbelverkeer uit heel Nederland wordt automatisch op het adres van de provider afgeleverd. "Dat betekent een enorme kostenbesparing voor de providers", aldus Enertel.
Casema, aandeelhouder van Enertel, is deze week gestart met een proef in Leidschendam van telefoneren via de kabel. Met een zogenaamd Dect-kastje van Ericsson kan in een straal van 75 meter rond het huis gebeld worden. Televisie, fax en PC worden op een tweede kastje aangesloten. Als de proef slaagt gaat de kabelexploitant in het eerste kwartaal van volgend jaar op grote schaal in de stad Utrecht van start. Casema heeft daar 100.000 abonnees. In zes jaar wil het bedrijf rond 20 procent van zijn 1,2 miljoen aansluitingen aan kabel-telefoon helpen.