Het kabinet zal in samenwerking met het bedrijfsleven een nationaal Millennium-platform oprichten dat de aanpak van het Jaar 2000-probleem in goede banen moet leiden.
Vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven nemen in deze taskforce zitting. Tot de taken behoren de inventarisatie van de aard van het vraagstuk en het ondernemen van actie. Bekeken zal worden waar de problemen het grootst zijn. Vice-premier Dijkstal sluit niet uit dat de overheid hiervoor geld zal moeten uittrekken. Het bedrijfsleven is zelf verantwoordelijk voor de eigen systemen.
Nederland is na Groot-Brittannië het tweede land dat een centrale taakgroep opricht om de millenniumproblematiek aan te pakken. Het kabinet reageert met dit initiatief op een brandbrief die op 11 juni door VNO-NCW naar minister-president Kok is gestuurd. De werkgeversorganisatie vraagt hierin – in navolging van Fenit – aandacht voor de ernst van het Jaar 2000-probleem en om de oprichting van een nationaal opererende taskforce.
Volgens Dijkstal vreest het kabinet dat het Jaar 2000-probleem in de samenleving wordt onderschat. Zijn uitspraak is ingegeven door de resultaten van het onderzoek ‘De Millennium-bom in Nederland’, uitgevoerd door PA Consulting Group. Hieruit blijkt dat 75 procent van de respondenten uit het bedrijfsleven het Jaar 2000-probleem niet als ernstig ervaart en slechts 15 procent een inventarisatie heeft uitgevoerd. Volgens PA Consulting is de situatie in Nederland zorgelijk maar nog wel beheersbaar. Daarvoor is wel een andere aanpak nodig, waarbij het probleem als hoog bedrijfsrisico onmiddellijk moet worden aangepakt. De consultancygroep schat dat de totale kosten voor reparatie tussen de 7 en 10 miljard gulden liggen.
Onwetendheid
De ‘muur van optimisme en onwetendheid’ waar PA Consulting tijdens het onderzoek tegen opliep, wordt duidelijk zichtbaar bij de hier gepubliceerde cijfers. Behalve dat er nu te weinig budget en middelen beschikbaar zijn, heeft 46 procent van de geënquêteerde bedrijven te weinig eigen medewerkers in huis om het Jaar 2000-probleem op te lossen. Zet dit getal tegen het structurele tekort aan gekwalificeerd personeel van 10 procent, dan is het duidelijk dat de schoen ergens gaat wringen, concludeert PA Consulting. RS