Het Helmondse Bolesian kiest voor System Development Framework (SDF), de huismethodiek van Kenniscentrum Cibit. SDF groeit hierdoor uit tot de standaard in de Nederlandse kennistechnologie-industrie.
Bolesian is solution provider op het terrein van kennismanagement en -technologie. Het bedrijf heeft in Structured Knowledge Engineering (SKE) een eigen methode om kennissystemen te ontwikkelen. "Maar", vertelt commercieel directeur Jan Smulders, "het kost veel tijd om zo’n methodiek voortdurend te ijken aan de praktijk. Omdat het ontwikkelen en onderhouden van methodes niet onze kernactiviteit is, zochten wij aansluiting bij Kenniscentrum Cibit om SDF te kunnen toepassen. De basis ervan wijkt haast niet af van die van SKE. Na de zomer beginnen we met het opleiden van onze medewerkers in SDF."
Doorbraak
Beide partijen hebben in de samenwerkingsovereenkomst laten opnemen dat de twaalfjarige praktijkervaring van Bolesian op het terrein van kennistechnologie wordt ingezet om het praktijkgedeelte van SDF te versterken. Smulders vindt het geen ramp dat concurrenten, die ook over een SDF-licentie beschikken, nu kunnen profiteren van de jarenlange kennis van Bolesian. "Wij voeren geen concurrentiestrijd op basis van methodes. De kwaliteit van een oplossing en het op tijd opleveren van een kennissysteem, daar versla je concurrenten mee."
Johan den Biggelaar, directeur van het kenniscentrum, spreekt over een doorbraak voor de kennistechnologie-industrie in Nederland. "Wij verstrekken al sinds 1995 commerciële licenties aan allerlei bedrijven in deze sector. Doordat Bolesian, momenteel marktleider, toetreedt tot onze groep licentiehouders, is SDF de industriestandaard geworden. Alle marktpartijen spreken nu een gezamenlijk jargon, waardoor de invulling van het ontwikkelingstraject een eenduidig karakter krijgt en de klanten weten wat ze kunnen verwachten."
Het tekent de volwassenheid van de Nederlandse markt dat partijen zich aan een standaard willen houden, vindt Den Biggelaar. "Het is ook in ieders belang. De branche krijgt een duidelijker gezicht en wordt er sterker van."
Objectgeoriënteerd
Kenniscentrum Cibit bouwt zelf geen kennisintensieve systemen, maar biedt ondersteunende diensten aan. Het heeft een sterke positie als opleider, geeft projectadvies en -ondersteuning en stelt methodieken samen aan de hand van theorie en praktijk. Aan de hand van prototypes test het instituut een methode als SDF. Het kenniscentrum bracht SDF in 1996 op de markt.
De methode komt voort uit twee oudere methodieken, Yourdon en Commonkads, die gebruikt werden bij de ontwikkeling van standalone kennissystemen. De markt kreeg echter begin jaren negentig behoefte aan embedded systemen die geïntegreerd konden worden in de bestaande architectuur. SDF sluit wel aan bij heersende industriestandaarden.
"Momenteel is een groeiende vraag merkbaar naar een RAD- en een objectgeoriënteerde aanpak in plaats van de traditionele procesgerichte methodieken", zegt Den Biggelaar. "Ook internationaal bestaat grote belangstelling voor de Nederlandse activiteiten op dit vlak. Er ligt inmiddels een object oriented variant van SDF op tafel. In augustus starten we een gezamenlijke actie om SDF internationaal te promoten."
Hoewel Kenniscentrum Cibit eigenaar van SDF blijft, is inspraak gewenst. Den Biggelaar: "Licentiehouders hebben een aantal malen per jaar de kans om commentaar te geven op de ontwikkelingen rond onze huismethodiek." Daarnaast is de verspreiding van de kennis omtrent SDF belangrijk, waarbij de aansluiting van het onderwijs op de marktbehoeften uitgangspunt is. Een paar instellingen hebben hiervoor hun krachten gebundeld in het project ‘Breder onderwijs innovatie kennistechnologie’. Het gaat naast Kenniscentrum Cibit om de universiteiten van Utrecht, Groningen en Limburg en de Open Universiteit. De overheid ondersteunt dit initiatief met een miljoeneninjectie.