Wereldwijd genieten maar weinig Nederlanders faam in de IT. Jan Baan van Baan Company en Roel Pieper van Tandem zijn twee namen die bijna iedereen kent. Het is de ambitie van Jeroen Mol, mede-oprichter van Prolin, om zich hierbij aan te sluiten. De leverancier van onder andere helpdesk-software kwam onlangs in het nieuws toen bekend werd dat het bedrijf door Hewlett-Packard werd overgenomen.
Op de dag dat het contract wordt getekend – die nacht had hij tot vier uur aan de overeenkomst gewerkt – zit Jeroen Mol vermoeid op zijn kantoor. Met een moderne ‘handsfree’ telefoonset belt hij met een vertegenwoordiger van HP. "Om de laatste plooien glad te strijken", zoals hij het even later zelf uitdrukt. Deze dag, 5 juni 1997, is voor Prolin en Jeroen Mol de eerste van een nieuw begin. Jeroen Mol is 32 jaar, rijk en heeft nog een berg ambities. Hij wil een naam worden in de IT-industrie. Jeroen Mol als tweede Jan Baan en Prolin als tweede Baan Company van Nederland.
Vijf weken na de aankondiging werd de overeenkomst tussen HP en Prolin definitief vastgelegd. "Normaal duurt de periode tussen een aankondiging en de definitieve overeenkomst minimaal twee maanden. Dat wij er zo snel zijn uitgekomen duidt op een groot vertrouwen bij beide partijen", aldus Mol. De laatste zaken die nog geregeld moesten worden, hadden betrekking op het arbeidscontract van de jonge ceo (chief executive officer) zelf. Zo heeft hij schriftelijk moeten beloven dat hij nog een aantal jaren bij Prolin blijft. Mocht het toch fout gaan in de relatie tussen Mol en HP dan kan de laatste partij met een concurrentiebeding zwaaien.
Goede deal
Financieel vaart Mol wel bij de deal. HP koopt alle aandelen van de huidige aandeelhouders van Prolin. Naast Jeroen Mol zijn broer Patrick en jeugdvriend John de Vos, die allen tot de oprichters behoren, de belangrijkste interne aandeelhouders. Daarnaast hebben nog enkele medewerkers en een aantal externe investeerders een belang in Prolin. Hoeveel HP betaalt voor het Amsterdamse bedrijf wil Mol niet zeggen: "Het beleid van HP schrijft voor dat bedragen niet worden genoemd." Hij knikt echter instemmend op de vraag of HP voor Prolin een veelvoud van de jaaromzet uittrekt. De jaaromzet is niet bekend, maar wordt voor 1997 geschat op ongeveer 25 miljoen gulden. Het verzilveren van de aandelen levert Mol, volgens deze speculatie, misschien wel tientallen miljoenen guldens op. "Prolin heeft een goede deal gesloten met HP", vindt Mol. "De externe aandeelhouders zijn zeer tevreden."
Prolin is stijlvol gehuisvest. Op de bovenste verdieping van Y-tech, een voormalig pakhuis in Amsterdam, zetelt de software-ontwikkelaar. Het gebouw heeft een hoog plafond, veel staalconstructies en veel glas. Een grote open ruimte doet dienst als kantoortuin. De diverse medewerkers hebben hier een werkplek, afhankelijk van de projecten waar ze zich mee bezig houden. Er wordt veel verhuisd binnen de kantoortuin. Een eigen café en een tafelvoetbalspel betekenen voor de medewerkers een moment van ontspanning. Jeroen Mol is geliefd onder zijn personeel. Hij geeft ze een grote mate van vrijheid in hun werk en weet ze te motiveren. Die vrijheid wakkert aan tot experimenteren en dat leidt tot de ontwikkeling van innovatieve producten. Het gebouw heeft verder een aantal aparte ruimtes voor presentaties en vergaderingen. Een van de weinige privé-kantoren is het kantoor van Mol, dat door middel van een glazen wand gescheiden is van het kantoor van zijn secretaresse. Opmerkelijk is dat hij geen PC op zijn bureau heeft staan. "Ik heb alleen een portable computer omdat ik zoveel op pad ben." Jeroen Mol reist enkele keren per maand naar de Verenigde Staten en regelmatig naar Singapore en Kuala Lumpur. In die laatste stad, in Maleisië, opent Prolin een kantoor in de nu al beroemde multimedia-corridor, de nieuwe high-techhoofdstad. Verder valt op dat het boek Cybercorp van James Martin in de kast staat. "Ik lees veel van dat soort boeken", zegt Mol, "ze staan model voor mijn gedachten en de richting waarin Prolin zich beweegt."
Wereldstandaard
Prolin gaat deel uitmaken van de Openview-organisatie van HP. In 1996 bedroeg de omvang van deze markt een half miljard dollar. "Die markt groeit met vijftig procent per jaar en binnen twee à drie jaar verwacht ik dat wij honderd miljoen dollar zullen omzetten", zegt de ambitieuze dertiger. Mol verwacht dat de groei van Prolin onder de vleugels van HP stevig zal toenemen. "Meer dan de honderd procent groei per jaar die we nu realiseren." Omdat Prolin-producten voortaan via HP worden gedistribueerd, is nu de geografische markt van Prolin plotseling vele keren groter. "Wij gaan enorm groeien", zegt Mol dan ook verheugd.
De plannen van Mol met Prolin zijn niet gering. "Ik streef ernaar om samen met HP een nieuwe wereldstandaard op het gebied van servicemanagement van IT neer te zetten. Concurrenten als IBM en Computer Associates richten zich op het management van technologie, terwijl HP en Prolin zich concentreren op het management van de diensten. Het leveren van service staat centraal." Het uitgangspunt van Mols filosofie is dan ook dat automatisering geen doel is maar slechts een hulpmiddel.
Jeroen Mol komt in eerste instantie niet over als een van de tycoons uit de software-industrie. Naast bescheiden, is hij slim en werkt hij hard. Bovendien is hij open en eerlijk. Hij weet wat hij wil en is recht door zee. Hij is een druk bezet man, maar op de dag van de ondertekening van het HP-contract weet hij toch een uur in zijn volle agenda te vinden voor een interview. Ook in zijn persoonlijke aanpak staat dienstverlening dus op een hogere plaats dan technologie; haalt hij doel en middel niet door elkaar.
In zijn vrije tijd houdt Mol ervan om te lezen, te sporten en om uit eten te gaan. "Vroeger deed ik aan waterpolo. Maar nu ik zo’n volle agenda heb en zo veel reis heb ik gewoonweg geen tijd meer voor teamsporten." Hij beperkt zich nu dan ook tot hardlopen. Hij maakt eigenlijk geen onderscheid tussen werk en privéleven. "Ik hou van alle dingen die ik doe, dus maakt het me niet uit of ik veel werk.", zegt Mol. Ondanks het feit dat hij een vriendin heeft, is Jeroen Mol nog niet toe aan een huwelijk: "Daar ben ik nog veel te jong voor", zegt hij met een glimlach.