Op de gebruikersconferentie in Madrid vorige week deed Sas Institute drie productaankondigingen. De bekende gedegen functionaliteit wordt voor het eerst gecombineerd met een gebruikersvriendelijke en toegankelijke ‘user interface’.
Enterprise Miner’ en ‘Enterprise Reporter’ zijn de nieuwe pakketten voor datamining en ‘query and reporting’. Daarnaast werd Sas Intrnet geïntroduceerd waarmee Sas-software via een browser kan worden benaderd. Met deze aankondigingen ontdoet de leverancier van datawarehouses en analysetools zich van het techneuten-imago dat het altijd heeft gehad. Tot slot werd in de Spaanse hoofdstad een samenwerkingsovereenkomst tussen Sas en IBM bekendgemaakt.
"Door de gebruikersvriendelijke interface van onze nieuwe software worden analysetools beschikbaar gemaakt voor de managers die de beslissingen nemen", zegt Phil Winters, vice- president Europese Marketing van Sas Institute. Jan Bakker, general manager van Sas in Nederland, nuanceert deze opvatting enigszins: "Het analyseren van gegevens blijft een ingewikkeld verhaal, ook al bieden we een betere interface aan." De ‘enterprise reporter’ die gebruik kan maken van multidimensionele en traditionele bronnen van data komt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar op de markt, de ‘enterprise miner’ in het vierde kwartaal. De client/server-applicaties draaien beide onder Windows 95 en Windows NT. De ‘enterprise miner’ draait ook nog op een aantal Unix-platforms. De ‘intrnet’-software, die Sas-software ‘web-enabled’ maakt en een aantal Java-features heeft, is nu beschikbaar op PC-platformen en op Unix. In oktober komt tevens een mainframe-versie op de markt.
De samenwerking tussen IBM en Sas, die beide sterk zijn vertegenwoordigd in de bank- en verzekeringswereld, is voornamelijk gericht op de marketing van complete oplossingen. Hoewel de partijen in principe concurrenten zijn, werd de samenwerking door Wolfgang Martin, analist bij de Meta-groep gezien als een briljante zet. "De concurrentie zal nu grote moeite ondervinden bij het penetreren van de markt voor datamining".
‘Atlas of mortality’
Tijdens de gebruikersconferentie viel het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de prijzen met zijn Sas-applicatie. Voor het project ‘atlas of mortality’ werd met een viertal softwaremodules van Sas een analyse-applicatie ontwikkeld. Daarmee verzamelen onderzoekers sterftecijfers en sterfte-oorzaken van de bevolking van Europese landen. Bennie Bloemberg, hoofd Stafbureau Informatisering en Methodologische Advisering van het RIVM, is enthousiast over de software van Sas.
"Ondanks het feit dat de software waar wij mee gewerkt hebben, niet erg toegankelijk was, hebben wij op een flexibele manier alle functionaliteit kunnen bouwen die we wilden hebben", aldus Bloemberg. Verder zegt hij dat de zeer uitgebreide documentatie niet goed toegankelijk is. Sas is met zijn huidige productaankondigingen echter druk doende de tekortkomingen aan te pakken.