De Amerikaanse overheid verzacht het ‘Koude Oorlog’-exportverbod voor versleutelingssoftware.
In sommige gevallen, voor de beveiliging van financiële transacties bijvoorbeeld, mogen Amerikaanse bedrijven bijna onkraakbare versleutelingssoftware verkopen naar het buitenland. Vooral Europese bedrijven profiteerden tot nu toe van de Amerikaanse restricties en vulden dit gat in de markt.
Druk
President Clinton had, evenals zijn voorganger Bush, een verbod uitgevaardigd op de export van de meest krachtige encryptiesoftware op aanraden van onder meer de FBI. Die organisatie heeft de angst dat het elektronische berichtenverkeer van buitenlandse criminelen of terroristen niet meer afgeluisterd zou kunnen worden. Al jarenlang voeren Amerikaanse privacy-activisten actie tegen wat zij beschouwen als schending van het recht op privacy. Zij willen niet dat de overheid altijd inzage kan hebben in berichten.
Ook de Amerikaanse zakelijk belanghebbenden zoals banken en softwareleveranciers, hebben de regering-Clinton weten te overtuigen dat het exportverbod de belangen van de VS schaadt. Op de als lucratief en strategisch omschreven internationale markt dreigden niet-Amerikaanse encryptie-producten, vooral Europese, hun slag te slaan. Vooral de Amerikaanse banken hebben druk uitgeoefend. Zij konden de beveiliging van elektronische overboekingen tussen de Verenigde Staten en andere landen niet meer garanderen. Onder welke voorwaarden de export nu wèl wordt toegestaan, is nog niet duidelijk.
In de herfst van het vorig jaar verzachtte de Amerikaanse regering de pijn. Beveiligingssoftware met sleutels van niet langer dan 40 bits mocht wel worden geëxporteerd. Hoe langer de sleutel hoe moeilijker de code is te breken. Maar sleutels van 40 bits zijn niet langer veilig, omdat de computerkracht de laatste jaren zodanig is toegenomen dat dergelijke korte sleutels nu in enkele uren gekraakt worden. Banken eisen nu sleutels van minimaal 128 bits.
Xpresso
Een klein Duits bedrijf sprong in het gat. Toen America Online in Europa online-winkels en bankdiensten wilde gaan invoeren, kocht het encryptie- en beveiligingssoftware van het jonge Duitse bedrijf Brokat Informationssysteme. Ook Netscape en Microsoft werken in Duitsland samen met Brokat. Het bedrijf is vorig jaar gegroeid van 30 naar 110 personeelsleden. Dit jaar verwacht men een groei van nog eens 40 nieuwe banen.
Brokat werd drie jaar geleden opgericht door een consultant en twee computerdeskundigen. Ze hebben een serie programma’s gebouwd in Java en noemen hun softwarebundel Xpresso. Men werkt met sleutels van 128 bits.
In Nederland timmert Digicash aan de weg. Dit kleine bedrijf ontwikkelt een beveiligd betalingssysteem voor kleine bedragen over het Internet (e-cash). Het door wiskundige David Chaum opgezette Amsterdamse bedrijf heeft inmiddels klanten over de gehele wereld. Onlangs staken een aantal investeerders, waaronder Gilde Investment Management, Microsoftdirecteur David Marquardt en MIT Media Lab directeur Nicholas Negroponte (schrijver van Being Digital) tussen de tien en twintig miljoen gulden in Digicash. Digicash heeft Deutsche Bank, de grootste Duitse bank, als klant, naast belangrijkse organisaties als Mastercard en Visa International.
De markt voor encryptiesoftware is nog klein, maar de producten zijn cruciaal voor het slagen van elektronische betalingssystemen. Brokat zet nu ongeveer tien miljoen Mark om. Het bedrijf gebruikt zijn versleutelingssoftware als binnenkomer. Als men eenmaal een voet tussen de deur heeft, hoopt men ook andere, veel gecompliceerder beveiligingssoftwareproducten te slijten, zoals systemen die de ‘gateways’ naar het Internet beschermen tegen indringers.
Brokat heeft nu ongeveer dertig grote klanten, waaronder Deutsche Bank en de Zwitserse PTT. De Hypobank uit München gebruikt Brokats software om de transacties te beveiligen van zijn online discount effectencommissionairsbedrijf.
Concurrenten van Brokat zijn het Britse UK Web en het Duitse Siemens-Nixdorf. SNI heeft onlangs streng beveiligde serverprogrammatuur vrijgegeven die men kan downloaden van een Ierse Siemens Website.