Intel erkent de ontwerpfout in zijn Pentium Pro en Pentium II-microprocessoren. Binnen enkele dagen nadat Robert Collins de ‘bug’ op zijn website ‘Intel Secrets’ publiceerde, kwam Intel met een reactie die dag en nacht verschilt van de arrogante bagatellisering van de FDIV-fout in de Pentium, eind 1994.
De ‘vlag’-fout treedt op wanneer een zeer lang negatief drijvend komma-getal moet worden omgezet in een geheel getal van 16 of 32 bits. Als conversie niet lukt, omdat het ‘floating point’-getal meer dan drie maal groter is dan het gehele getal, dan verzuimt de processor in sommige gevallen om deze uitzonderingssituatie door te geven.
Strategiewijziging
Volgens experts is de gemaakte fout te verwaarlozen. Omzetting naar 64-bits gehele getallen lukt wel. Intel herstelt de fout in de productie. Het kan echter nog maanden duren voordat nieuwe chips beschikbaar zijn. Op zijn webpagina’s publiceert Intel verklaringen van een twintigtal softwarebedrijven, waaronder IBM, Baan, Oracle en Corel, dat de fout geen invloed heeft op hun applicaties.
Na de FDIV-fout in de Pentium, waarvoor Intel 475 miljoen dollar opzij zette, wijzigde het bedrijf zijn strategie omtrent de openbaarmaking van bugs drastisch. In 1995 rapporteerde het bedrijf 63 storingen in de Pentium, begin 1996 maakte Intel 45 fouten in de Pentium Pro openbaar. Volgens de chipfabrikant zijn er intussen 62 fouten ontdekt in de Pentium Pro en 25 in de MMX-versie Pentium II. RR