De afgelopen week stonden de kranten er bol van. Er dreigt een tekort aan informatici in Nederland. Hoezo: dreigt? Al jaren achtereen bewegen werkgevers hemel en aarde om maar nieuwe automatiseerders binnen hun poorten te slepen.
Aanstichter van dit slechte nieuws was het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat cijfers publiceerde over – onder meer – de arbeidsmarkt voor automatiseerders.
Zoals met veel gegevens van de Nationale Cijferverzamelaar blijkt het een beschrijving van de wereld die wij inmiddels ver achter ons hebben liggen. De cijfers die zo veelvuldig worden aangehaald, hebben betrekking op 1995. Het jaar waarin de automatisering net weer uit het dal was gekomen.
Sindsdien is de vraag naar automatiseerders – afgaande op het aantal personeelsadvertenties – met 40 respectievelijk 35 procent per jaar gestegen. De arbeidsmarkt is dus allang overspannen. Het tekort dreigt niet, maar is manifest.
Pessimistische arbeidsmarkt-watchers bereiden zich inmiddels al weer voor op een daling van de behoefte aan automatiseerders. De optimisten voorspellen dat, ook wanneer het economisch tij keert, de behoefte aan automatiseerders onverminderd groot zal blijven.
Professor Wouter Keller, directeur van de R&D-afdeling van het CBS, heeft het tot zijn heilige missie gemaakt, zijn organisatie sneller met gegevens naar buiten te laten komen. Dit overigens met behulp van informatietechnologie. De huidige publicatie van het CBS laat zien dat er nog een lange weg is te gaan.