De slechte kwartaalcijfers die SAP, de grootste concurrent van Baan, in oktober van het afgelopen jaar liet zien, waren voor veel mensen geen verrassing, zo is nu gebleken. Al voor de presentatie ontdeden bankiers en andere nauw bij SAP betrokken personen zich van hun aandelen. De koers daalde met 25 procent dramatisch. De handel was zo omvangrijk, dat de instantie die in Duitsland toeziet op de aandelenhandel (Bawe) een onderzoek heeft ingesteld en inmiddels voldoende materiaal heeft verzameld om aangifte te doen van misbruik van voorkennis.
SAP staat in Duitsland hoog aangeschreven. Het bedrijf geldt als een van de paradepaardjes in een kwakkelende Duitse economie.
Bondskanselier Helmut Kohl koestert de firma, omdat hij haar, ondermeer vanwege de internationale aspiraties, ziet als een van de boegbeelden van de Duitse IT-industrie. Op de Duitse markt kunnen veel grote ondernemingen bijna niet om het bedrijf heen, de positie is ijzersterk.
Een van de verklaringen voor de slechte prestaties van SAP in het derde kwartaal van 1996 wordt door analisten gezocht in het te laat opleveren van R3. Daar is veel tijd en dus veel geld mee verloren gegaan. Het pakket R3 moest de weg voor SAP openleggen naar de Unix-omgeving. Een strategisch belangrijke stap in het tijdperk van downsizing.
Honderd mensen – het betreft dus geen klein groepje – kunnen binnenkort een bezoek van de gerechtelijke autoriteiten verwachten. Daaronder bevinden zich ook een groot aantal werknemers van SAP.
Onlangs heeft het bedrijf een groot publiciteitsoffensief ingezet om het beeld bij gebruikers dat het veel te lang duurt voordat R3 werkt bij te stellen. De volgende actie zal erop gericht zijn om de buitenwereld ervan te overtuigen dat het bedrijf de ene aandeelhouder niet boven de andere stelt.