Om het faillissement te ontlopen heeft het bestuur van Multihouse het bedrijf in de etalage gezet. Ook is het conflict over het Numis-2000 project in der minne geschikt. Analisten twijfelen echter over de overlevingskansen van de Goudse onderneming.
Het geruzie met het samenwerkingsverband van zeven nutsbedrijven heeft Multihouse dusdanig veel schade berokkend, dat het bedrijf het hoofd niet meer boven water kan houden. Om faillissement te voorkomen zoekt het bestuur naar een kapitaalkrachtige koper. Er zijn gesprekken gaande met een aantal partijen, maar welke dat zijn wil Multihouse op dit moment niet zeggen.
Daarnaast is er overeenstemming bereikt in het conflict over het Numis-2000 project. Met de nutsbedrijven is een regeling getroffen waarbij Multihouse 5,9 miljoen gulden aan de nutsbedrijven betaalt, die voorts het recht hebben gekregen 2,8 miljoen nieuwe, door Multihouse uit te geven, gewone aandelen te nemen.
Somber
Volgens een woordvoerster van het Goudse automatiserinsgbedrijf betekent het akkoord niet het gelijk van de nutsbedrijven. Het verschil in inzicht blijft bestaan, maar beide partijen beseffen dat een verdere rechtsgang louter verliezers oplevert. Voor het samenwerkingsverband telt mee dat, indien het gelijk zou krijgen, Multihouse met een eigen vermogen van 13 miljoen gulden niet in staat zou zijn over de brug te komen met een toereikende schadeloosstelling. De nutsbedrijven hebben op z’n Amerikaans hoog ingezet – een claim van 176 miljoen gulden – en nemen genoegen met de gekozen oplossing. Maar mocht Multihouse geen koper vinden en alsnog failliet gaan, dan blijven ze met lege handen achter.
Het bestuur onderhandelt vanuit de verleende surséance van betaling over de overname van de aandelen met potentiële kopers. Insteek is dat de totale organisatie wordt overgenomen en het personeel één op één wordt overgezet. Beursanalisten zijn evenwel somber gestemd over de kansen dat Multihouse een aantrekkelijke partner vindt.
Kandidaat-kopers zijn alleen geïnteresseerd in de werknemers met IT-kennis, zo schatten zij in. Het bedrijf staat binnen beurskringen bekend als een fonds dat niet al te serieus moet worden genomen. Vooral het feit dat het topmanagement al jaren een leidinggevende positie bij nutsbedrijven en politie claimt, terwijl er geen winst wordt geboekt, is debet aan de slechte naam.
In 1994 probeerde Multihouse ook al – tevergeefs – een koper te vinden. De sombere berichten lijken onderschreven te worden door de reacties uit de IT-wereld. Bedrijven die als mogelijke kopers gezien worden, zoals Digital en Baan (waarmee, ondanks eerdere berichten, geen samenwerkingsovereenkomst bestaat) ontkennen met kracht belangstelling te hebben in een overname.
Tweeslachtig
Klanten van Multihouse reageren begripvol op de ontstane situatie. Een steekproef leert dat van paniek geen sprake is. De bedrijven wachten af wat komen gaat en hebben voor dit soort situaties afdoende afspraken in hun contracten opgenomen. Mocht Multihouse wegvallen, dan willen de meeste klanten de betrokken medewerkers op individuele basis inhuren om de dienstverlening te continueren.
Het personeel reageert tweeslachtig op het besluit van het bestuur. "Aan de ene kant zij we blij dat het conflict niet is geëscaleerd en dat men zoekt naar een oplossing waarbij volledige werkgelegenheid wordt gegarandeerd. Aan de andere kant blijft het zonde dat het bedrijf na 22 jaar verdwijnt door een volstrekt uit de hand gelopen conflict", zegt Leo Krabbendam, woordvoerder van het personeel.