Cray Research en Silicon Graphics ontwikkelen op het ogenblik voor het Los Alamos National Laboratory van Amerikaanse ministerie voor Energie een supercomputer. De nieuwe drie teraflops-computer zal de snelste computer ter aarde worden.
Met drie teraflops-berekeningen per seconde (een teraflops is een miljoen x een miljoen berekeningen) is ‘Mountain Blue’, zoals de nieuwe computer liefkozend is genoemd, een eersteklas racepaard vergeleken met de eerste Cray-computer die in 1976 in Los Alamos werd afgeleverd. Deze computer kon slechts tientallen megaflops aan. Een megaflops komt overeen met een miljoen floating-points operaties per seconde. Desalniettemin werd de Cray-1 in zijn tijd net als Moutain Blue nu gezien als een state-of-the-art high performance computer.
170 miljoen dollar
Mountain Blue zal worden gebruikt in een programma waarin effecten van gesimuleerde ontploffingen van nucleaire atoombommen onder de grond worden bestudeerd. Met het programma kan de VS de betrouwbaarheid van zijn kernbommen garanderen zonder dat daadwerkelijke ondergrondse proeven behoeven plaats te vinden. Het houden van deze proeven is door de Test Ban Treaty verboden.
Voor het meten en bestuderen van deze effecten is behalve de drie teraflops van Mountain Blue een extra teraflop in een ander systeem beschikbaar. Mountain Blue zal daarvoor aan dit andere systeem worden gekoppeld. De twee systemen zullen gebruik maken van de Scalable Shared-memorty Multiprocessing (S2MP) architectuur. Hierdoor maakt het voor gebruikers niet uit of ze de beschikking hebben over één groot geheugensysteem of over een cluster van symmetrische multiprocessors (SMP).
Mountain Blue zal samen met het andere systeem in 1999 operationeel moeten zijn. In de gecombineerde systemen zullen 4.096 MIP’s R10000 processoren werkzaam zijn. De systemen zullen beschikken over 1.7 terabytes geheugen. Voor deze computerkracht moet 170 miljoen dollar worden neergelegd.
100 teraflops
Behalve deze supercomputer werkt het Cray-Silicon Graphics team aan de realisatie van het ‘Werkstation overdag, supercomputer ’s nachts’ concept. Nadat de werknemers om vijf uur het pand hebben verlaten worden alle werkstations in een gebouw aan elkaar gekoppeld tot een supercomputer-systeem. De bedoeling is om dit concept ergens tussen 1999 en 2006 operationeel te hebben. Het sluit aan bij de wens van het Amerikaanse departement van Energie om over tien jaar de beschikking te hebben over een computersysteem dat 100 triljoen calculaties per seconde kan maken. Dit is meer dan dertig keer zo veel als Mountain Blue in 1999 aan zal kunnen.