Bij Philips Medical Systems is het implementeren van de Triton-software stopgezet. Omdat de invoering van diverse systemen stroef verliep, adviseert KPMG te wachten tot Baan V begin volgend jaar beschikbaar komt. Volgens diverse insiders zal Baan echter het veld moeten ruimen voor Sap.
Het advies van KPMG is het gevolg van een audit die werd verricht op verzoek van financieel directeur Wim Punte. "Wij zijn bezig met het vervangen van oude systemen en deze vóór het jaar 2000 in te voeren. Omdat we achter gingen lopen hebben we KPMG om een advies gevraagd. Zij adviseerden te stoppen met Triton en te wachten op Baan V, de versie die begin 1998 op de markt komt".
Een woordvoerder van Origin wil niet ingaan op de vraag of KPMG adviseert de software van Baan te vervangen door die van Sap. Hij verschuilt zich achter een officiële mededeling dat de "materie bij Philips Medical Systems zo ingewikkeld is dat de hulp van KPMG is ingeroepen".
Baan toont zich teleurgesteld over de gang van zaken. "Philips Medical Systems had besloten onze software aan te schaffen. Over de inhoud van de audit weet ik niets, maar er is deze week wel een gesprek met Philips over het audit rapport".
Volgens een consultant die niet met zijn naam in de krant wil, staat het echter vast dat Baan het veld moet ruimen voor Sap.
Alarmklok
De problemen bij Philips Medical Systems zijn illustratief voor de interne problemen die Philips met zijn automatisering heeft. Begin dit jaar luidde topman Boonstra al de alarmklok op de jaarlijkse Customer Day. Hij stelde toen dat de onderlinge communicatie spaak loopt doordat systemen niet op elkaar aansluiten. Dit is vooral toe te schrijven aan de grote autonomie van de Philips-vestigingen.
Vorig jaar sloot Philips een overeenkomst met Sap voor het wereldwijd implementeren van R3 (de Unix-versie) bij alle product-divisies. Volgens Punte heeft elke vestiging nog wel de autonomie om zelf die beslissingen te nemen.