Marktonderzoeker IDC denkt dat de komst van ‘web-to-host’ gateways de investeringen in traditionele mainframe-applicaties en data kan beschermen. Met de nieuwe software komen grote hoeveelheden data en bestaande mainframe-applicaties beschikbaar voor elke simpele webbrowser.
IBM, Netscape en WRQ gaan met behulp van Internet en Java de terminalemulatie-markt een nieuw gezicht geven. IBM en Netscape zullen nauw samenwerken om mainframe-data beter beschikbaar te maken voor Internet-applicaties. In het kader daarvan gaat Netscape IBM’s ‘Host on demand’ 3270 terminalemulator inbouwen in de professional edition van Communicator. Terminalemulatie-leverancier WRQ wil zijn Reflection-suite herschrijven in Java.
Opmerkelijk is de toenadering die IBM en Netscape zoeken. Netscape verkeert in een hevige concurrentiestrijd met IBM-dochter Lotus. Toch heeft de toegenomen concurrentie blijkbaar niet tot wrijving geleidt. Onderdeel van een nieuwe overeenkomst is het beschikbaar komen van directe, ‘native’ ondersteuning van DB2-databases door Netscape’s Enterprise Server 3.0, software waarop veel commerciële websites draaien. Deze Internet-serversoftware heeft al de beschikking over ‘native’ ondersteuning van databases van Oracle, Sybase en Informix. Ondersteuning voor DB2 is momenteel mogelijk via odb c (open database connectivity), een methode die de performance niet bevordert. Netscape en IBM overleggen nog over de mogelijkheden voor transactieverwerking en elektronisch berichtenverkeer via intranet en Internet. Met de verbeterde ondersteuning van DB2 hoopt Netscape IT-managers van grote ondernemingen (veelal IBM-‘shops’) er van te overtuigen dat men een serieuze partner is voor de mainframe-wereld.
Lanceren
IBM en Netscape werken al enige tijd samen. Eind vorig jaar kondigde Netscape aan een licentie te nemen op IBM’s gloednieuwe terminalemulatie-software voor ‘Host on demand’. Netscape gaat deze 3270-emulator toevoegen aan de Professional Edition van de binnenkort te lanceren Communicator, de opvolger van de Navigator-browser. Host on demand is in Java geschreven en kan draaien op vele platformen. De emulator is bedoeld voor die intranet- en web-gebruikers die af en toe een mainframe-applicatie moeten raadplegen.
Een andere grote leverancier van terminalemulatie-software, WRQ uit Seattle, springt ook op de Java-trein. Op basis van Java-beans ontwikkelt men emulatiesoftware voor een reeks platformen lopend van IBM-mainframes, Digital Vax, HP 3000 tot Unix-machines. Er komt een Java-versie van de Reflection-suite. Tegelijkertijd zal het bedrijf terminalemulatie-software op basis van Microsofts Activex bouwen.
De traditionele emulatieproducten blijven leverbaar. De bestaande Reflection-suite wordt gepositioneerd als een product voor veeleisende gebruikers, terwijl de Java-versie toepassing zal vinden op de netwerkcomputer die mogelijk de plaats gaat innemen van de ‘domme’ terminal. De Java-versie is ook geschikt voor werknemers die sporadisch gebruik maken van mainframe-applicaties. Ze zullen daarvoor nu een webbrowser kunnen gebruiken. WRQ wil een Java-versie van zijn terminalemulatie-software uitbrengen voor alle platformen die ondersteund worden door Reflection.
Geladen
De leverancier heeft gekozen voor de zogenoemde ‘web-based’ emulatie, een methode die zich onderscheidt van de aanpak die andere leveranciers volgen. Meestal wordt �f een html-conversie �f ‘custom host presentation’ toegepast. In het geval van ‘web-based’ emulatie wordt een Java-applet via het Internet of intranet geladen op de desktop of netwerkcomputer. Bij de beide andere methoden zorgt een ‘web-to-host’-gateway op de webserver voor de conversie van terminaldata naar html. Het nadeel van deze laatste aanpak is de starheid. Een Java-applet op de PC of NC kan zich beter aanpassen aan den wensen van de gebruiker. Volgens WRQ lost ‘web-based’ terminalemulatie twee problemen op. De verbindingen zijn stabieler en zo goed als elk toetsenbord wordt ondersteund.
Standaard webbrowsers voorzien bijvoorbeeld niet in de ondersteuning van speciale, terminal-eigen, toetsen als bijvoorbeeld de ‘clear’-toets. Dat kan worden opgelost door een icoon te gebruiken, maar dat is een weinig elegante methode voor wie aan een terminaltoetsenbord gewend is. De lokaal geladen Java-applet kan evenwel een functie aan een bepaalde toets toekennen.
‘Web-to-host’-emulatiesoftware belooft veilig te worden. Zo goed als alle beveiligingstechnieken worden ondersteund: RSA, Secure http, Kerberos en SSL. WRQ zal binnen vier maanden met een bèta-versie komen, levering staat op het programma voor het einde van dit jaar. Over de prijzen is nog niets bekend.