Na PC’s en servers heeft Intel de blik nu gericht op werkstations. Het bedrijf werkt aan geavanceerde bussystemen voor grafische machines en dwingt de markt om snellere geheugenchips te leveren. In Santa Clara is inmiddels een speciale divisie voor werkstations opgericht.
Tot het begin van de jaren negentig ontwierpen PC-fabrikanten de interne bussystemen voor hun computers. Toen de Pentium op stapel stond constateerde Intels management echter dat er geen systeembussen in ontwikkeling waren die de snelheid van deze microprocessor voldoende konden uitbuiten. Intel lanceerde daarom de PCI-systeembus en wrong zich tegelijkertijd in de moederbord- en chipsetbusiness. PCI is intussen standaard in PC’s. Gek genoeg zag Intels topman Andy Grove aanvankelijk niets in een voortrekkersrol op systeem-niveau. Maar met het succes van PCI kreeg hij de smaak te pakken. Intel gaat zich meer en meer met systeem-architectuur bemoeien. Het bedrijf heeft nu een offensief gelanceerd om zijn processoren sneller te laten doordringen in de markt voor werkstations. ‘We willen werkstationtechnologie naar het Intel-platform brengen’, zegt Pat Gelsinger, general manager voor desktop-systemen. ‘Daarmee kunnen we aan chips met werkstation-klasse werken. Geleidelijk aan zullen we de opgedane kennis ook naar de PC brengen.’
Cache-geheugen
In de eerste plaats zal Intel zijn Pentium Pro-generatie gaan uitrusten met grotere cache-geheugens. Bij de Pentium II die voor volgende maand op stapel staat hebben klanten al de keuze tussen een 256 kbyte en 512 kbyte L2-cache. Klanten zullen in de toekomst de keuze hebben uit processoren met nog grotere L2-cachegeheugens. Gelsinger kondigt tevens aan dat Intel multiprocessor-systemen voor werkstations zal ondersteunen, net zoals dat nu al in servers gebeurt. Het bedrijf zal in eerste instantie met moederborden komen waarop twee processoren passen.
Intel wil de systeembus van PC’s rijp maken voor werkstations. Voor de PC-wereld staat dit najaar de introductie van de Accelerated Graphics Port (AGP) op stapel, de opvolger van PCI. De eerste Pentium II-systemen zullen nog geen AGP hebben, maar vanaf het najaar zal AGP in PC’s de standaard worden voor 3D-grafische toepassingen. Voor werkstations werkt het bedrijf aan 4X AGP. Deze bus zal de bandbreedte nogmaals verdubbelen. De specificaties liggen nog niet vast, maar waarschijnlijk zal 4X AGP op een frequentie van 132 MHz communiceren met de systeembus van de processor in plaats van de huidige 66 MHz.
Polygonen
Intel werkt intussen aan grafische chips voor toekomstige moederborden. Het bedrijf heeft daarvoor de Auburn 3D-grafische chip voor het einde van dit jaar op stapel staan. Opmerkelijk genoeg is deze grafische versneller geoptimaliseerd voor OpenGL 3D, de standaard die door Silicon Graphics wordt gepromoot. De standaard legt de nadruk op de verwerking van een groot aantal polygonen om de nauwkeurigheid van het beeld zo hoog mogelijk te maken. Microsofts Direct3D daarentegen legt de nadruk op meer dynamische, realistische beelden, met een minimaal aantal polygonen en textuur.