Laat een onderzoeksbureau met cijfers goochelen en er komt altijd wel wat leuks te voorschijn. Afgelopen week liet IDC Nederland zien waar het met de IT-branche naar toegaat in 1997. Voor de details moet u elders in Computable zijn, maar graag pik ik er een paar smeuïge cijfers uit.
Hoeveel wij bijvoorbeeld per hoofd van de bevolking verspijkeren aan informatietechnologie. Dat was in 1996, zo wijzen de IDC-cijfers uit, in Nederland 580 dollar. Alleen de Zweden (749 dollar) doen het in Europa beter.
Als percentage van het Bruto Nationaal Product komen de IT-bestedingen in Nederland uit op 2,3 procent. De Duitsers blijven hangen op 1,7, terwijl bij onze zuiderburen de teller blijft steken bij 1,9 procent. Daar zal de Federatie Nederlandse IT-Industrie blij mee zijn. We bevinden ons in de Europese voorhoede.
In Amerika is alles groter. Dus ook de uitgaven aan informatietechnologie per hoofd van bevolking. Dit bedrag ligt aan gene zijde van de oceaan op 852 dollar. Daar is IT inmiddels een zo grote economische sector geworden, dat economen zich nu reeds zorgen maken wat voor een desastreus effect er op ’s lands economie van uitgaat wanneer de bomen niet meer tot in de hemel groeien.
Nederland doet het dus helemaal niet zo slecht. De portemonnaie wordt regelmatig getrokken. Toch hebben wij problemen. Volgens IDC zijn in Nederland de mensen onvoldoende gekwalificeerd, hebben we te weinig mensen op de juiste opleiding zitten en is er onvoldoende belangstelling voor IT in het algemeen. Opmerkelijk genoeg weet IDC ook een oplossing: "Laat zien dat werken in de IT-branche opwindend is en de moeite waard." Maar ja, hóe doe je dat?