Betekent ‘datawarehousing’ thuis een gemiste kans voor mensen zonder PC met modem, vraagt Eric Hoogenboom zich af. Misschien kan een nieuw type openbare cel dat probleem oplossen: de ‘netwerk computer-cel’.
Ook op de datawarehousing-markt doen intra-, extra- en Internet hun intrede. De opmars is niet meer te stuiten. Bijna alle bekende leveranciers van eindgebruikerstools voor gegevenspakhuizen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om met behulp van een webbrowser het pakhuis te benaderen. Op dit moment is dat echter nog beperkt tot het simpel bevragen van de database (query en reporting). Er is duidelijk nog geen sprake van Olap-functionaliteit (Online analytical processing), van het online interactief analyseren van de gegevens in het pakhuis, iets dat de ’traditionele’ client/server-producten al geruime tijd bieden. Denk hierbij aan functies als drill down en pivote & rotate.
Duidelijk is echter dat ook datawarehousing niet meer om het fenomeen intra-, extra- en Internet heen kan. Michael Saylor, president/ceo (chief executive officer) van Microstrategy, één van de sprekers tijdens het in maart in Den Haag gehouden ‘Benelux Data Warehousing Congres 1997’, ziet als belangrijkste reden van het te verwachten ‘netsucces’ de gigantische afzetmarkt. Het potentieel aan afnemers van gegevens is ongekend. Hij refereert hierbij aan de niet eerder vertoonde snelheid waarmee deze nieuwe ontwikkeling tot stand is gekomen.
Een voorbeeld van wat de nabije toekomst moet gaan brengen: iemand die aan z’n blinde darm geopereerd moet worden, kan zelf beslissen, op basis van informatie die hij van Internet ophaalt, welk ziekenhuis en welke chirurg hem het best kunnen behandelen. Via het Net aangeleverde statistieken geven iedereen de kans om zelf, ’thuis achter de buis’, het beste ziekenhuis en de beste chirurg uit te kiezen voor willekeurige welke operatie …
Meer en meer bedrijven zullen zich op een groeiend aantal terreinen gaan bezighouden met het verzamelen van gegevens, om deze te verkopen aan derden. Weigeren instellingen of personen, in gegevenspakhuis-termen de bronbestanden genoemd, hieraan mee te werken, dan lopen ze de kans zich uit de markt te prijzen. Als bijvoorbeeld een ziekenhuis of chirurg geen gegevens wenst aan te leveren, zal de betreffende instelling of persoon niet in de opgevraagde statistieken voorkomen en derhalve nooit geselecteerd worden door de toekomstige patiënt.
In die situatie gaat ook een andere vraag spelen; een nieuw maatschappelijk vraagstuk doet zich voor. Betekent datawarehousing thuis achter de buis een gemiste kans voor de gezinnen zonder PC met modem? Is hier misschien sprake van een nog niet eerder vertoonde vorm van discriminatie? Nog steeds zijn er huishoudens zonder PC op zolder, en die zullen er ook zeker blijven. Uiteindelijk beschikt ook nog steeds niet elk huishouden over een telefoon, hoe vreemd dat in deze tijd ook mag klinken. Niet iedereen kan zich dergelijke luxe zonder meer permitteren. Wellicht kan een nieuw soort openbare cel de oplossing bieden voor dit probleem: de NC-cel (netwerk computer), als tegenhanger van de overbekende telefooncel. Nog beter: twee-in-één moet mogelijk zijn. De tijd zal het leren.
Eric Hoogenboom, Data Warehouse consultant bij Antares Informatisering; deze reactie is op persoonlijke titel geschreven