Risc-werkstations hadden voor geavanceerde ontwerptaken tot voor kort vrijwel de alleenheerschappij. Softwareleveranciers richten zich echter ook steeds meer op de NT-markt nu Wintel-werkstations grafische mogelijkheden krijgen. Daarmee zetten ze de traditioneel sterke Unix-markten voor ‘computer aided design’ en ‘electronic design automation’ onder druk.
Cadence, een van de grote bedrijven op het gebied van ontwerpsoftware voor chips, kondigde vorige week aan dat het op den duur al zijn software geschikt zal maken voor Windows NT. Dochter Cadence Desing Systems, dat software bouwt voor ‘electronic design automation’ (eda), heeft aangekondigd verschillende van zijn ontwikkelgereedschappen te zullen aanbieden onder Windows NT.
Het in San José, Californië, gevestigde bedrijf had in 1996 een omzet van 741 miljoen dollar en is daarmee de grootste leverancier van eda-software. Ondermeer Philips Semiconductors ontwerpt het grootste deel van zijn chips met software van dit bedrijf. Intussen is er alleen nog eda-software beschikbaar onder NT voor het ontwerpen van kaarten (circuit boards). Programmatuur voor chipontwerp verwacht Cadens binnen drie maanden te kunnen aankondigen.
Unix nog steeds beter
Waarnemers in de chipontwerp-industrie menen dat Unix-systemen nog steeds een betere keuze zijn voor ontwerpteams die binnen een netwerk samenwerken. De meest geavanceerde ontwerpgereedschappen zullen voorlopig alleen onder Unix beschikbaar zijn. NT is bijvoorbeeld nog niet geschikt voor het managen van omvangrijke ontwerpen. Terwijl Unix-ontwerpgereedschappen in staat zijn 4 Gbyte te hanteren, kunnen NT-systemen in de praktijk maximaal slechts 256 Mbyte aan. Maar Cadens heeft al laten weten dat het eind 1998 alle ontwikkelgereedschappen (naast Unix) ook zal aanbieden onder Windows NT. Prijzen van pakketten voor Unix en Windows NT zullen overeenkomen.
Teken aan de wand
De stap van Cadence is een teken aan de wand. Aanbieders van ontwerpgereedschappen voor elektronica vormen een traditioneel Unix-bolwerk. Volgens Dataquest was de omzet in de eda-markt vorig jaar 1,75 miljard dollar voor Unix- en 228 miljoen dollar voor op Windows NT gebaseerde software. Ook Cadence was tot nu toe volledig gericht op Unix. Aan de hardware-kant is Sun Microsystems met zijn Sparc-werkstations al jarenlang marktleider op het terrein van chipdesign. De komst van NT-software en op Pentium Pro gebaseerde werkstations zal de prijzen van risc-werkstations echter onder druk zetten.
Aanbieders zoals Sun proberen Intel een stap voor te blijven met snellere processoren en interconnects en grafische technieken. Dataquest voorspelt dat de omzet in het Windows NT-segment zal groeien tot 880 miljoen dollar in 2000. De omzet in Unix zal volgens dit onderzoekbureau in dat jaar 2,3 miljard dollar zijn. Gary Smith, analist Electronic Design Automation bij Dataquest in San José, zegt dat hij die laatste cijfers drastisch zal moeten wijzigen als de leveranciers van Unix-werkstations geen overeenstemming bereiken over een standaard voor 64-bit Unix. Volgens Smith is Unix ten dode opgeschreven als deze bedrijven hiervoor dit jaar geen actie ondernemen.
Binnenkort zullen ook de traditionele risc-werkstations het moeilijker krijgen omdat er Wintel-machines met betere grafische mogelijkheden op de markt komen.
Open markt
Verschillende bedrijven, waaronder 3D Labs, Elsa en Intergraph bieden inmiddels grafische chips in de open markt aan, waarmee producenten van NT-machines grafische rekenkracht kunnen toevoegen. Ondermeer Intergraph en Compaq bieden Pentium en Pentium Pro-systemen met grafische mogelijkheden. Daarmee positioneren ze zich in cad- en eda-markten die lange tijd slechts werden bediend door risc-werkstations van Sun, IBM, HP, Dec en Silicon Graphics. IBM, HP en Dec kiezen intussen tevens voor Wintel. IBM heeft met zijn RS/6000-risc-systemen nog 10 procent van de markt voor werkstations, maar het introduceerde deze maand een nieuwe lijn Windows NT-werkstations. HP, met een aandeel van 19 procent, bracht vorig jaar ook een NT-lijn op de markt. HP zal zich, zo wordt verwacht, in de toekomst geheel verwijderen van zijn PA-Risc lijn en voor zijn PC’s en werkstations overstappen op de Merced-processor die het samen met Intel ontwikkelt. IDC verkondigde begin dit jaar al dat er weinig groei meer in Unix-werkstations zit. Het marktonderzoeksbureau verwacht maar een paar procent groei in 1997. Vorig jaar waren de aantallen verkochte NT-werkstations en Unix-werkstations nagenoeg gelijk met ruim 700.000 systemen. De omzet in het Unix-segment bedroeg echter 11,4 miljard dollar, terwijl er in totaal voor 2,9 miljard dollar aan NT-systemen werd verkocht.