Omdat goede instrumenten voor het managen van investeringen in informatietechnologie ontbreken, zijn die vaak gebaseerd op "natte-vingerwerk". Dit concludeert ir. R. Deitz in zijn proefschrift over IT-investeringen. Hij ontwikkelt twee aanvullende methoden die bedrijven meer greep op investeringen in IT kunnen geven.
De afgelopen tien jaar zijn verschillende methoden ontwikkeld waarmee investeringsbeslissingen in informatietechnologie kunnen worden geanalyseerd. "Deze methoden richten zich zowel op de vraag of individuele investeringen op zichzelf gezien een positieve bijdrage leveren, als op de bepaling van prioriteiten binnen een portefeuille van interessante investeringsvoorstellen". Daarmee wordt volgens promovendus ir. R. Deitz voorbijgegaan aan organisatorische aspecten. De techniek wordt beoordeeld, terwijl de praktijk wordt verwaarloosd. "Sommige onderzoekers stellen", volgens Deitz, "zelfs dat de rol van economische argumenten zeer beperkt is en dat vooral politieke en persoonlijke overwegingen een rol spelen." Het meten van rendement komt niet of onvoldoende aan bod.
Per jaar wordt voor tientallen miljarden besteed aan automatisering. IT als kostenpost beslaat bij veel bedrijven inmiddels zo’n 10 procent van de totale kosten. "Je zou verwachten dat hier dus goed over wordt nagedacht. De praktijk leert echter anders. Bij de meeste bedrijven ontbreekt het overzicht waar het geld blijft," zo stelt Deitz.
Hij onderzocht de mogelijkheden om meer greep te krijgen op IT-investeringen. Voor zijn onderzoek ging hij na hoe de besluitvorming wordt beïnvloed door investeringsprocedures, financiële planning en budgettering, informatieplanning, IT-strategie- en beleidsvorming. Vijf investeringsprojecten werden tegen het licht gehouden.
Onsystematisch
Deitz concludeert dat in de praktijk een strategische visie op IT vaak ontbreekt. Investeringsbudgetten worden dikwijls "zeer onsystematisch vastgesteld en verdeeld". Risico-analyses worden nauwelijks gemaakt. Wel is het zo dat het algemeen management volgens de promovendus zijn stempel op IT-beslissingen weet te zetten. Hij meent echter dat IT-investeringen een ‘status aparte’ zouden moeten hebben vergeleken met ‘normale’ investeringen.
Bedrijven zijn tot nu toe te veel gericht op de inhoudelijke kant van automatisering. De bestaande methoden zijn hier een weerslag van. In zijn proefschrift ontwikkelt Deitz twee methoden die aan deze tekortkoming tegemoet komen. De ene gaat in op de vaststelling en verdeling van budgetten. De andere biedt houvast bij besluitvorming over grote strategische projecten. Hij meent aldus een bruikbare aanvulling te bieden op het bestaande instrumentarium. "Het gebruik van deze methoden leidt tot een zinvolle evaluatie van de investeringssystematiek".
Deitz promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven. De naam van zijn proefschrift luidt: ‘IT investeringen tussen berekening en inspiratie: methode en praktijk beschreven en geanalyseerd’.