De Centrale Recherche Informatie (CRI) is een samenwerkingsverband aangegaan met Ordina Integrity. Hierbij is overeengekomen dat Ordina een aantal IT-taken overneemt. De overeenkomst moet nog wel worden ingepast in het IT-beleid van de politie.
CRI is een divisie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). De afdeling Ontwikkeling Recherche Technologie stelt recherche-expertise beschikbaar met behulp van innoverende geautomatiseerde systemen. De afdeling kent twee soorten producten: Edison- en kennissystemen. Edison-applicaties leggen beelden en kenmerken van objecten vast ter ondersteuning van fraudebestrijding. De kennissystemen zijn bedoeld voor informatie-uitwisseling tussen overheidsdiensten, zoals een systeem voor rechtshulp in strafzaken.
Edison
De technologie-afdeling merkte dat voor één applicatie, Edison Reis- en Verblijfsdocumenten, internationale belangstelling bestond. Deze elektronische databank bevat afbeeldingen van echtheidskenmerken van zo’n duizend (inter)nationale reis- en verblijfsdocumenten. Gebruikers kunnen met behulp van dit Edison-systeem snel vaststellen of een document echt is. De informatie is op cd-roms opgeslagen en wordt regelmatig geactualiseerd. Inmiddels is het product verkocht aan opsporings- en immigratiediensten uit de Nederlandse Antillen, Zweden, Finland, Noorwegen, Polen, Tsjechië en Hong Kong.
CRI heeft echter geen commerciële ervaring en capaciteit om haar producten op grote schaal te marketen en te verkopen. Daarbij bevindt de divisie zich in een veranderingsproces waarbij wordt teruggevallen op de kerntaken. Automatiseringsactiviteiten, zoals ontwikkeling, installatie, onderhoud, beheer en opleiding, horen hier niet meer bij. Dit alles is voor CRI aanleiding geweest een bedrijf te zoeken dat zowel de IT-taken als de marketing, verkoop en after sales van de Edison-applicaties op zich kan nemen. De technologie-afdeling blijft verantwoordelijk voor innovatie. Aan de hand van een Europese aanbesteding viel de keuze op het Utrechtse Ordina Integrity.
Commercieel
Volgens P. Fermont, accountmanager van Ordina Integrity, is Ordina geen onbekende van CRI en heeft dit positief meegespeeld in de uiteindelijke beslissing. "Wij hebben reeds eerder CRI-registratiesystemen ondersteund. Wat Edison betreft, het is een standalone-systeem en bevat 80 procent van alle documenten uit de wereld. Ieder land heeft hetzelfde systeem; gebruikers kunnen het in diverse talen raadplegen. Wij schakelen onze commerciële organisatie in om dit product wereldwijd te verkopen. Daarnaast zorgt Integrity voor beheer, onderhoud en helpdesk-ondersteuning. Onze samenwerking is ook op de ontwikkeling van nieuwe producten gericht, zoals een databank voor creditcards."
Het samenwerkingscontract heeft een looptijd van een jaar. Ook is een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking na een jaar om te zetten in een duurzame vorm. Gedacht wordt aan een joint venture in de vorm van een besloten vennootschap. Het is echter niet duidelijk of de afspraken wel stroken met het nieuwe automatiseringsbeleid van de Nederlandse politie. Onder auspiciën van het Platform voor de Politiële Informatievoorziening (PPI) is een traject in gang gezet waarbij de ontwikkeling en het beheer van systemen, die de politie landelijk gebruikt, op concernniveau worden ondergebracht. Het draait daarbij om bedrijfsprocessystemen, opsporingsondersteunende systemen en toegepast onderzoek.
Platform
In het platform hebben een korpsbeheerder, een korpschef en een hoofdofficier van Justitie zitting. Zij worden geadviseerd door de directeur van het politie-adviescentrum Impact en de directeur van de interne IT-organisatie van KLPD. Onder verantwoording van het PPI is een ‘landelijke organisatie beheer & ontwikkeling’ ingericht, bemand door automatiseringsdeskundigen uit het politieveld. Door deze centralisatie van IT-activiteiten en expertise streeft KLPD naar lagere kosten en een betere dienstverlening. De bedoeling is tevens dat op regionaal niveau geen applicaties meer worden ontwikkeld.
In dit licht gezien is het logisch dat de IT-activiteiten van CRI bij de PPI-organisatie worden getrokken. Toch is dat nog niet gebeurd. Dat heeft een praktische reden. Beide trajecten liepen parallel aan elkaar, waardoor men niet op de hoogte was van elkaars activiteiten. Daarbij speelt nog mee dat de CRI-diensten ook worden afgenomen door instanties die niets met KLPD te maken hebben. Volgens Winnie van Blanken, woordvoerster PPI, onderschrijft CRI de door het platform ingezette beweging. In overleg bekijken de betrokken partijen hoe op termijn de door de politie gebruikte toepassingen van CRI in het IT-beleid ingepast kunnen worden, aldus Van Blanken.