De komst van Wolfpack, Microsofts clustering-technologie voor Windows NT, is inmiddels twee keer uitgesteld. De zes leden van de groep bouwen intussen verder aan hun eigen oplossingen. Nu is er binnen de groep ook nog irritatie ontstaan over het optreden van Digital.
Sinds 1995 is Microsoft bezig met de ontwikkeling van Wolfpack, een set application program interfaces (api’s) die applicaties in staat stellen om probleemloos te draaien op een cluster van servers. De eerste fase van Wolfpack moet failover gaan bieden: als één server uit de lucht gaat, neemt de ander het onmiddellijk over, zodat gebruikers hun data kunnen beschermen en terughalen. Hoge beschikbaarheid en schaalbaarheid zijn de belangrijkste kenmerken van clustering. In de Unix-wereld bestaat het concept al jaren. Experts zeggen dat het ontbreken van schaalbaarheid in NT Server de doorbraak van het netwerkbesturingssysteem als enterprise-platform verhindert. In de loop van de tijd hebben zes andere bedrijven zich aangesloten bij Microsoft: HP, IBM, NCR, Compaq, Digital en Tandem. Hun motivatie is de toenemende populariteit van NT Server en de noodzaak om een industriestandaard voor clustering voor het besturingssysteem te ontwikkelen. Alle leden hebben op een of andere wijze bijgedragen aan de ontwikkeling van het product.
Uitstel
Microsoft beloofde dat Wolfpack in het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar zou zijn. Vervolgens werd dat de eerste helft van dit jaar. Nu is de officiële datum ‘deze zomer’. Door dit uitstel krijgen de bestaande oplossingen meer kans om de standaard te worden. De Wolfpack-leden gaan intussen door met de ontwikkeling en marketing van hun eigen, concurrerende, oplossingen.
Tot overmaat van ramp is er ook nog irritatie tussen de leden onderling ontstaan. Tandems Paul Davey, NT verkoop- en marketingmanager Europa: "De Wolfpack-groep begint gefrustreerd te raken door Digital. Begin dit jaar heeft het bedrijf tegen een grote klant in Nederland beweerd dat niet Microsoft maar Digital zelf Wolfpack geschreven heeft. En dat terwijl juist niemand de indruk wil wekken dat het een product van slechts één bedrijf is. Het hoofdkantoor van Microsoft in Amerika moest er aan te pas komen om de klant van het tegendeel te bewijzen en Digital op het matje te roepen. Het vervelende is dat Digital dergelijke uitspraken nog steeds doet. Alleen Microsoft kan daar iets aan doen, maar niemand wil de groep uit elkaar gooien." Davey wil de naam van de klant niet noemen, aangezien het ook een klant van Tandem is.
Alain Meeuws, Microsofts productmanager Benelux, zegt in een reactie dat alle leden zich in ieder geval graag positioneren als belangrijke leverancier van Wolfpack. Hij is van mening dat de verregaande uitspraken tegen klanten of wederverkopers als zou Wolfpack niet geschreven zijn door Microsoft maar door één van de leden, slechts voorkomen op het niveau van lokale verkoop- of marketing. Op wereldwijd niveau zou hierover geen irritatie bestaan.
Edu van Bienema, marketing manager Alphaserver-systemen van Digital, schrijft in een officiële reactie dat Wolfpack ontwikkeld werd door Microsoft, dat het bedrijf ook de eigenaar is en zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke technologische ontwikkeling, introductie en ondersteuning op de diverse platformen van de verschillende leveranciers.