Op de redacties van serieuze automatiseringsvakbladen lopen ze al rond. Journalisten die zichzelf bijna een RSI-aandoening hebben getypt over het Jaar 2000-probleem. Het lijkt vergeefse moeite, omdat IT-gebruikers helemaal geen zin hebben in dit probleem.
Onderzoek dat Computable afgelopen najaar liet uitvoeren, wees uit dat de meeste IT’ers (82 procent) wel degelijk doordrongen zijn van de problemen met ‘oude’ software, als straks de eeuwwisseling zich aandient; 63 procent heeft er zelfs mensen en middelen voor gereserveerd.
De bewustwording onder IT-gebruikers blijkt echter op een veel lager niveau te liggen. Consist, leverancier van personeeels- en salarissystemen, liet het Nipo zijn (potentiële) klantengroep ondervragen. Een kleine 40 procent zegt nog niet te hebben nagedacht over de gevolgen voor hun kernactiviteiten: het uitbetalen van salarissen en het monitoren van medewerkers.
Bedrijven met grote automatiseringsafdelingen lijken wat verder te zijn. Daar is al berekend hoeveel weekenden er nog tot het jaar 2000 te gaan zijn om het probleem te tackelen. Want het datum-probleem komt bovenop lopende automatiseringskwesties. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de Euro. Van het stilleggen van alle activiteiten om een paar maanden achtereen de bestaande software door te meten is geen sprake; de verkoop gaat gewoon door.
De branchevereniging Fenit en werkgeversorganisatie VNO zijn ook wakker geworden. Zij gaan nu brieven schrijven aan ‘de politiek’ om het onderwerp op de agenda te krijgen. Een goed voornemen. Op deze manier kan het Jaar 2000 nog een aardig onderwerp zijn voor de rubriek Postbus 51.