Sinds 1990 gaat het rijtje als volgt: 647, 636, 633, 625, 572. Het aantal gemeenten neemt af, hun schaal toe en als het goed is ook hun bestuurlijke slagkracht. De laatste gemeentelijke herindeling, in Noord-Brabant en Zeeland, was een forse; komend jaar is Drenthe aan de beurt. Wat betekent zo’n fusie-operatie voor de organisatie en voor de informatievoorziening? Hoe zijn de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de vitale systemen tijdig draaiende? Een kijkje in de keuken van de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland, die de inspanningen van het laatste jaar beschouwt als ‘gigantisch’.
Schouwen-Duiveland is niet alleen de naam van een eiland, maar ook van een gemeente: qua oppervlakte de vijfde van het land. Nu is de helft water, maar zonder dat is ze nog altijd de achtste gemeente. Met haar 25.000 kadastrale percelen is ze een mooie kluif voor een geografisch informatiesysteem. Qua inwonertal staat ze in de buurt van de honderdste plaats, maar daar staat tegenover dat het aantal mensen ’s zomers verdubbelt vanwege het toerisme. Niet overdreven dus om Schouwen-Duiveland een bijzondere gemeente te noemen, ook al omdat ze nog maar drie maanden bestaat.
De auteur van deze bijdrage heeft (nog) geen toestemming gegeven voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.