Het heeft even geduurd, maar Getronics Nederland heeft een definitief akkoord bereikt over een cao. Deze heeft de naam Raamwerk Arbeidsovereenkomst gekregen (RAO), omdat het een raamregeling voor de afzonderlijke bedrijfseenheden van Getronics betreft.
Sinds de tweede helft van 1995 heeft Getronics gesprekken gevoerd met de vakorganisaties over een collectieve arbeidsovereenkomst. In de nu tot stand gekomen RAO, die loopt van 1 januari 1997 tot en met 31 december 1998, zijn de uitgangspunten, randvoorwaarden en grenzen opgenomen van het arbeidsvoorwaardenbeleid. De ondernemingsraden van de verschillende onderdelen van Getronics kunnen de cao binnen deze afbakening zelf verder invullen. De Wet op de CAO is op de RAO gewoon van toepassing. De RAO is afgesloten met de vakorganisaties Dienstenbond CNV, de FNV, De Unie en de VHP. Medewerkers die meer verdienen dan 92.500 gulden bruto per jaar – 8 à 9 procent voornamelijk in hoge, leidinggevende functies – vallen erbuiten.
Ton Risseeuw, president-directeur van Getronics Nederland, toont zich zeer verguld over het resultaat: "Het is een bijzondere, vernieuwende vorm van cao. We blijven flexibel en kunnen naar boven variëren. De RAO kent de beloningssystematiek van pay for performance; de salarissen worden jaarlijks bijgesteld op basis van individuele prestaties. Deze RAO is erg goed voor de ICT-branche. De verbeterde arbeidsvoorwaarden zorgen voor meer stabiliteit en duidelijkheid – zowel medewerkers als ondernemingsraden weten beter waar ze aan toe zijn – en ik zie dit dan ook als de eerste stap op weg naar volwassenheid van de branche."
Risseeuw noemt verder het belang van goede arbeidsvoorwaarden om kwalitatief goede medewerkers binnen te halen en als bedrijf aantrekkelijk te zijn voor studenten en scholieren. Getronics heeft geen speciale aandacht besteed aan vrouwvriendelijkheid in de voorwaarden van de RAO. Risseeuw: "We zijn altijd al heel actief geweest bij het werven van vrouwelijk personeel. Vooral in het buitenland hebben we relatief veel vrouwen in dienst. Onze directeur Engeland is bijvoorbeeld een vrouw. In Nederland blijft dat wat achter, maar we merken bijvoorbeeld wel dat we veel meer vrouwen hebben dan Raet dat sinds kort bij ons hoort."
Keuzemogelijkheden
Ook de heer Kimmel, personeelsmanager binnen de Getronics Groep, is blij met de RAO: "De medewerkers hebben binnen het raamwerk veel keuzemogelijkheden. Was het tot voor een paar jaar zo dat iedereen automatisch deelnam aan zaken als pensioenen en verzekeringen, nu kunnen de medewerkers bijvoorbeeld zelf kiezen of ze het WAO-gat dichten of niet."
In de RAO zijn afspraken gemaakt om een aantal onderwerpen nader te bekijken. Tijdens de looptijd zal verder onderzoek gedaan worden om de bestaande systemen voor bijvoorbeeld beloning en beoordeling te verbeteren. Verder wordt gekeken naar het bevorderen van mogelijkheden om medewerkers inzetbaar en wendbaar te houden in de voortdurend veranderende ICT-branche. Tot slot wordt gezocht naar manieren om medewerkers in te zetten buiten de reguliere werktijden. Kimmel: "Diverse klanten geven er de voorkeur aan dat het werk door onze medewerkers verricht wordt als de klant naar huis is. In deze branche zijn veel veranderingen gaande. Dat betekent geschuif met werkplekken, het installeren van nieuwe software en apparatuur en dat gaat uiteraard efficiënter als de medewerkers van de klant al weg zijn. Bovendien gaan we toe naar een 24-uurs-economie. Banken en verzekeraars breiden hun openingstijden uit naar het weekend en de avonden, zodat de standaard werktijden verschuiven. We moeten hierop een antwoord verzinnen voor zowel de klant als de medewerkers."