In uw editie van 7 maart j.l. stond een lezenswaardig artikel getiteld Tijdperk ‘Network Computing’ staat voor de deur.
Ik sluit mij aan bij de inhoud van dit artikel. Wat mij echter keer op keer opvalt in artikelen over het onderwerp NC en NetPC is dat de nadruk zo ligt op de C respectievelijk PC. De desktop wordt het middelpunt, de ‘interactieve component binnen de volgende golf aan veranderingen‘. De desktop wordt ook nog eenvoudiger, goedkoper, beter beheersbaar, economischer, ergonomischer, enzovoort. Kortom: welke beslisser en controller zou zijn handtekening hier niet onder willen zetten. . .
Opvallend is echter dat er nauwelijks aandacht geschonken wordt aan de N resp. Net in NC en NetPC. Wat gebeurt er eigenlijk met het ‘netwerk’, welke belasting brengt deze golf aan veranderingen met zich mee, in welke mate worden service levels van bestaande gebruikers en applicaties beïnvloed? Oh ja, natuurlijk: lokale bandbreedte is goedkoop en zo bijgeplaatst. Switch-je hier, doosje daar. Maar weet de beheerder eigenlijk nog wel waar en waarom? Ook zal met het invoeren van deze web-based desktops de impact op de wide area netwerk infrastructuur toenemen. Denk maar eens aan performance, de capaciteit en de kosten.
Maar het zou toch allemaal beter gaan, getuige ook het artikel: ‘het vinden van een bestand, het uitvoeren van een transactie, het delen van ideeën met een klant‘ door ‘information content, data distributie en persoonlijke communicatie‘?
Dat doen de dames en heren marketeers ons immers graag geloven. Maar diezelfde dames en heren schijnen te vergeten dat we net bekomen zijn van de tegenvallende prestaties van C/S-technologie, van de verrassing als de prestaties van een wide area netwerk plotseling veranderen en van de teleurstelling in de hoge kosten. Vervolgens is een groep tactische en operationele netwerk-, systeem- en applicatiebeheerders elke dag in de weer om de benodigde (en altijd eindige) network computing infrastructure soepel te laten draaien.
Het eenzijdig (door marketeers laten) invoeren van de enterprise network computer is geen kans of een illusie, maar eerder een ramp.
Wat ontbreekt in dergelijke publicaties is de zorg en aandacht die besteed moet worden aan de planning van capaciteit, performance en service levels van de gebruikte netwerken. Met nieuwe modelling- en simulatietechnieken is het vandaag de dag mogelijk de effecten op de infrastructuur van een grootschalige verandering als het introduceren van NC/NetPC vooraf in een model te gieten.
Op basis van what-if scenario’s is te simuleren wie, wat, waar, wanneer beïnvloed wordt door deze omvangrijke ‘information content, data distributie en persoonlijke communicatie‘. Door het toepassen van deze methodiek ontstaat een betere borging van de planning en implementatie van network computing in de gebruikersorganisatie èn beheerorganisatie. Zodat de invoering van de enterprise network computer inderdaad een kans wordt en geen illusie.
W. van Haeren
director consultancy
Network Resource Consultants and Company bv,
Veenendaal