Hewlett-Packard gaat nauw samenwerken met Microsoft op het gebied van Windows NT. Daartoe hebben beide ondernemingen besloten met als doel Windows NT aan de man te brengen bij grote bedrijven en bruggen te bouwen tussen NT en Unix.
Tijdens de persconferentie waar HP en Microsoft hun plannen bekend maakten, zat Bill Gates gedurende de hele presentatie te glunderen. Hewlett-Packard, traditioneel een Unix-bolwerk, duldt naast dit besturingssysteem NT en zal zich er voor inspannen dit produkt aan de man te brengen. Lou Platt, eerste man van HP motiveerde zijn stap droogjes met: "Bedrijven werken met NT. De klant vraagt er dus om."
Grote vraag is wat er met Unix binnen HP gaat gebeuren. Platt gaf aan dat het hier niet om een heilige oorlog gaat waarbij het óf Unix óf NT is. "Wij blijven Unix verder ontwikkelen. De afspraken die we nu met Microsoft maken houden in dat we bruggen gaan bouwen tussen Unix en NT." HP wil NT naar hetzelfde niveau van betrouwbaarheid en robuustheid tillen als Unix, zo stelden vertegenwoordigers van HP.
Kennis
Microsoft boort met deze samenwerking een enorme hoeveelheid kennis aan op het terrein van heterogene systeemomgevingen. HP is binnen grote bedrijven een serieuze gesprekspartner voor complexe automatiseringsproblemen. Microsoft verwacht hiervan te kunnen profiteren.
In Europa heeft Hewlett-Packard een ‘NT Competence Center’ opgericht met een vestiging in Isle d’Abeau en Boeblingen. Microsoft ondersteunt deze activiteit door hier op projectbasis mensen onder te brengen.
Systeemmanagement
Ook gaan beide bedrijven samenwerken op het gebied van systeemmanagement. Microsoft Systems Management Server (SMS) wordt geschikt gemaakt voor HP’s Open View. Daarnaast treedt HP op als wederverkoper van SMS. Juist vanwege de koppeling tussen de verschillende managementoplossingen menen beide bedrijven hiermee goed gereedschap te bieden voor het beheersen van de kosten van een IT-omgeving.
Al eerder sloot Microsoft een vergelijkbare overeenkomst voor Windows NT met Digital. Dit bedrijf wordt nu door HP op achterstand gezet. Microsoft weerspreekt de opvatting dat het Digital als een baksteen laat vallen. Volgens Microsoft kon Digital in service en ondersteuning niet de schaalgrootte bieden die het bedrijf nodig acht om NT te ‘pushen’. Daarnaast stelt Gates dat de overeenkomst met HP een veel bredere strekking heeft dan die met Digital. Zo worden over en weer licenties genomen, ondermeer op het terrein van technieken om softwarematig netwerken te clusteren.