Het Zweedse Frango, leverancier van het gelijknamige financiële managementpakket, penetreert de Nederlandse markt. Het bedrijf denkt te kunnen profiteren van tekortkomingen in de software van Amerikaanse makelij. Ook verdenkt Frango de concurrentie ervan dat zij klanten te hoge tarieven in rekening heeft gebracht. "Deze ongenuanceerde uitspraken" worden bij monde van Richard Schoumacher, directeur Hyperion Software Nederland, ten stelligste ontkent.
Voor statutaire consolidatie en financiële verslaglegging op groepsniveau biedt Frango een software-oplossing. Het pakket is bedoeld voor bedrijven en organisaties die financiële gegevens van verschillende maatschappijen, vestigingen, deelnemingen of groepen moeten samenvoegen in een geconsolideerde balans. Dat kunnen zowel multinationals als holdings zijn, maar ook joint ventures, net-gefuseerde ondernemingen of bedrijven met een aantal locaties in één land.
Consolidatie
"Ons produkt is geen boekhoudkundig pakket, benadrukt Guy Davison, president van Frango West-Europa, maar richt zich op de allesomvattende financiële structuren in een organisatie. Twee zaken zijn daarbij belangrijk: een bedrijf moet van tijd tot tijd aan de buitenwereld zijn omzetcijfers tonen en intern moet het management weten hoe de omzet is opgebouwd." Volgens Davison schieten financiële pakketten van Amerikaanse firma’s, zoals Comshare en Information Builders, tekort om deze ontwikkelingen op groepsniveau goed in beeld te brengen. "Dit soort pakketten is niet ingericht om om te gaan met de Europese regelgeving en de valutamarkt met al zijn wisselkoersen. Vaak moeten bedrijven voor het niet-Amerikaanse segment functionaliteit laten bijbouwen, en dat kost geld."
Dat is de reden achter de groei van Frango in Europa èn de Verenigde Staten – jaarlijks met gemiddeld 75 procent – zegt Davison. "Onze software is meertalig, weet zich raad met wisselkoersen en is ingesteld op allerlei lokale wettelijke richtlijnen. Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn bij een overname van een buitenlands bedrijf. Behalve allerlei consolidatiemethodes bezit Frango tevens functionaliteit voor berekeningen rond aandelen, goodwill-waardeverminderingen, minderheidsdeelnemingen, transacties naar geconsolideerde reserves en interne doorbelastingen."
Te duur
Volgens Davison hanteren concurrenten stelselmatig te hoge prijzen voor software en onderhoud. "Wij merken dit wanneer wij een marktsegment betreden waar anderen domineren. In Nederland is dat bijvoorbeeld Hyperion Software. In reactie op onze aanwezigheid zakken deze bedrijven plotseling sterk met hun tarieven, soms wel met 75 procent. Of ze bieden een gratis implementatie aan. Ik vraag me af wat hun bestaande klanten hiervan vinden. Zij blijken dus een te duur produkt te hebben afgenomen, waarbij zij het viervoudige aan onderhoud betalen in vergelijking met de geldende marktprijs."
Richard Schoumacher, directeur van Hyperion Software Nederland, ontkent met kracht de aantijgingen van Frango. "In Nederland zijn wij met ons produkt Hyperion Enterprise leider in de markt van grote bedrijven. Deze oplossing bleek echter te complex en daardoor vaak te duur voor het segment middenbedrijf. Als alternatief hebben wij een goedkopere ‘light’-versie ontwikkeld. Een van onze prospects was wel geïnteresseerd in een offerte en die bleek lager te liggen dan de offerte van Frango. Die moest toen met zijn prijs naar beneden en was daar waarschijnlijk niet blij mee."
Ook van Frango’s kritiek op de tekortkomingen van Amerikaanse consolidatie-pakketten is Schoumacher niet onder de indruk. "In onze branche werken we samen met de grote accountancy-bureaus, vervolgt Davison. "Zij zetten hun handtekening onder de financiële rapportages die met de software worden gemaakt. Als daar wat mis aan is, zullen ze dat zeker aangeven. Al met al doet mij Frango’s gedrag een beetje denken aan de mug die de olifant prikt."
Zelfredzaamheid
De filosofie achter het Frango-produkt is dat de gebruiker in staat moet zijn de software zelf in te richten en te onderhouden, zegt Jürgen Heyman, managing director van Frango Benelux. "Frango biedt hulp bij de installatie die binnen een paar weken kan worden afgerond. Wanneer het pakket eenmaal up and running is, kunnen gebruikers terugvallen op helpdesk-ondersteuning. Het PC- en client/server-systeem met een open database is platform-onafhankelijk en kan gegevens uitwisselen met grote legacy-systemen. De interface is gebaseerd op Windows 95."
"Op dit moment zijn wij nog tijdelijk gehuisvest in Rotterdam. Maar in de loop van dit jaar openen wij een eigen kantoor ergens in het land. Gebaseerd op ervaringen in andere landen verwachten wij aan het eind van 1997 vijftien klanten binnen te halen."