De voedings- en genotmiddelenindustrie is de eerste branche uit de procesindustrie waar Baan IV gebruikt kan worden. Het bedrijf heeft hiervoor de functionaliteit van zijn standaardpakket voor ‘enterprise resource planning’ (erp) uitgebreid met een zogenaamde ‘constraint based planning engine’.
Deze ‘engine’ houdt rekening met de specifieke planningsproblemen uit de semi-procesindustrie. De problemen verschillen fundamenteel van die van fabricagebedrijven waar Baan en zijn concurrenten zich altijd op gericht hebben. Daarnaast werkt het softwarebedrijf, samen met Cap Gemini, aan het ontwikkelen van referentiemodellen voor specifieke branches uit de semi-procesindustrie. Het referentiemodel voor de voedings- en genotmiddelenindustrie werd onlangs als eerste model gepresenteerd. Verder staan de branches farmacie en ‘pulp en paper’ op het programma.
Met behulp van de ‘Dynamic Enterprise Modeller’ (DEM) en de referentiemodellen kunnen gebruikers hun bedrijfsprocessen configureren en de software snel installeren of aanpassen aan gewijzigde omstandigheden. Hiermee komt Baan tegemoet aan de snelle veranderingen in markten en bedrijfsprocessen. Deze veranderingen moeten weerspiegeld worden in de software.
Fiets versus olie
Erp-pakketten hebben zich altijd gericht op zogenaamde discrete produktie-situaties. Een fiets bijvoorbeeld wordt samengesteld uit twee wielen, een frame en een stuur. Halffabrikaten bestaan ook weer uit verschillende onderdelen. De produktstructuur kan worden weergegeven in een hiërarchische stuklijst, waarin alle halffabrikaten en grondstoffen zijn vermeld die voor de produktie van een fiets nodig zijn. De produktstructuur is convergent.
De produktie in de procesindustrie ziet er volkomen anders uit. Ruwe olie wordt gekraakt, gemengd met katalysatoren en verhit totdat er vele verschillende produkten zijn ontstaan. Dit proces is niet met een stuklijst te beschrijven. De produktstructuur is niet convergent, maar divergent. De ‘constraint based planning engine’ biedt een geïntegreerde planningsoplossing voor dit type situaties. In de (semi-)procesindustrie wordt bijna uitsluitend met maatwerk-software gewerkt. Baan denkt een open markt op te gaan.
Intelligent Resource Planning
Om zijn erp-pakket uit te breiden wordt het bereik van de software vergroot. Baan IV is een logistiek pakket dat de planning van de toeleveranciers tot en met de distributiecentra van de leverancier bestrijkt. Versie V wordt naar verwachting eind 1997 geïntroduceerd en zal nog een stap verder gaan, tot en met de groothandel. Terwijl latere versies zelfs de logistiek van detaillisten moet afhandelen. Bovendien verschuift de aandacht van de produktontwikkelaars van registratie en administratie naar analyse en beslissingsondersteuning. Daarbij wordt niet meer over ‘Enterprise Resource Planning’, maar over ‘Intelligent Resource Planning’ gesproken. Ten slotte is vanaf Baan V een multi-valuta rapportage-functionaliteit beschikbaar. Hiermee kan een administratie in twee of drie valuta gevoerd worden. Deze functionaliteit biedt ook ondersteuning voor de migratie naar de Euro. De multi-valuta rapportage zal het eerst worden geïntroduceerd in landen met een hoge inflatie. In Brazilië eist de overheid dat bedrijven hun boekhouding in lokale valuta en in dollars bijhouden.