Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om met optische technieken 10 gigabits 10 miljard bits) op te slaan in een kristal ter grootte van een dobbelsteen. Volgens Lambertus Hesselink, hoogleraar aan Stanford University en leider van het project Prism (Photorefractive Information Storage Materials), zal dit uiteindelijk resulteren in een commercieel verkrijgbaar opslagsysteem dat 10 terabits (10 biljard bits) kan opslaan in het volume van een pakje sigaretten.
"We hopen binnen twee jaar een prototype holografisch opslagsysteem te kunnen laten zien." Holografische opslag is al tientallen jaren bekend. Daarbij worden tweedimensionale afbeeldingen ruimtelijk opgeslagen (en uitgelezen) in een lithiumniobaat-kristal. Het kristal ‘onthoudt’ daarbij het interferentiepatroon van twee laserbundels.
In 1994 slaagden Hesselink en zijn medewerkers er als eersten in om op deze manier digitale informatie vast te leggen. Ze sloegen de Mona Lisa digitaal op in de vorm van hologrammen van elk 480 bij 440 bits. Daarbij lieten ze een laserbundel een lcd-schermpje passeren en definieerden aldus met ‘open’ en ‘dichte’ pixels de bitpatronen. Met behulp van een miniatuur lcd-scherm en een video-chip zijn deze patronen weer uit te lezen.
Momenteel is men in staat om in een kristal 1400 patronen van elk 1000 bij 1000 bits op te slaan. Een hologram van in totaal 1 megabit is in een milliseconde uit te lezen. Prism is een samenwerkingsverband tussen het Stanford Research Institute, GTE, IBM, Hughes, Rockwell, Optitek en Arpa, het onderzoekinstituut van het Pentagon. RR