Scott McNealy, president en ceo van Sun Microsystems, heeft een keiharde aanval op Microsoft ingezet. Aangemoedigd door het doorslaande succes van Java hakt McNealy als een Amerikaanse football-speler in op Bill Gates. Humor en ironie zijn daarbij zijn voornaamste wapens.
Op de vraag of golffanaat McNealy wel eens een balletje met Bill Gates slaat zei hij: "Geen sprake van. Ik geef die vent liever een schop tegen zijn achterste." De Sun-topman kreeg tijdens zijn Cebit-persconferentie direct de lachers op zijn hand. Hij hekelde Windows en hij snapt niet waarom sommige ouders zo trots zijn als hun kinderen met Windows hebben leren werken. "Je laat je kinderen toch ook niet het schakelbord van de telefoon bestuderen."
Sun Microsystems heeft al zijn kaarten op Java gezet. Deze programmeertaal zorgt ervoor dat consumenten computers kunnen gebruiken zonder dat ze dat weten. Videospelletjes, mobiele telefoons, elektronica in de auto, het werkt straks allemaal op Java. De opkomst van Java betekent niet de ondergang van Windows. "Beide strategieën gaan winnen," aldus McNealy. Volgens hem zal Microsoft succesvol blijven omdat sommige gebruikers nu eenmaal actief willen zijn. Op die groep richten we ons niet, aldus McNealy. "Sun mikt op mensen die produktief willen zijn." In onvervalste McNealy-stijl voegde hij er aan toe dat het werken met Java zo snel gaat dat de mensen tijd over houden om hun tanden stuk te bijten op Windows-computers.
Overlopers
Bill Gates blijft dus succesvol, al moet hij er wel steeds meer moeite voor doen. Hij adverteert voor kapitalen tijdens de finale van de Superbowl. McNealy zei bewondering te hebben voor de uitgekiende marketing van Microsoft. "Dat doen ze echt knap." Maar volgens McNealy is Bill Gates het hoogtepunt van zijn macht gepasseerd. Bill heeft de laatste tijd ook opmerkelijk veel haast met het afbouwen van zijn enkele tientallen miljoenen dollars kostende huis. McNealy veelbetekenend: "Ik kan die haast wel verklaren."
Het aantal programmeurs dat is overgestapt op Java, is de 250.000 gepasseerd. Daar staat een legertje van 400.000 Windows-programmeurs tegenover. In 1998 of uiterlijk 1999 zal deze situatie omdraaien. Dan overtreft het aantal Java-programmeurs de Windows-groep. Tachtig universiteiten zijn tot Java bekeerd. Vele zullen volgen. Nagenoeg elke computeronderneming doet momenteel iets in Java. Voorlopers zijn Corel en Lotus/IBM. McNealy: "Laatst was ik met oud-vicepresident Al Gore bij een hockey-wedstrijd. Al Gore werd niet herkend. Mijn zoontje wel. De supporters dachten dat hij Java heette."
De Cebit kent als grootste computerbeurs van het jaar ongeveer 125 persconferenties. Die zijn doorgaans bloedserieus. McNealy week daar als show master duidelijk van af.