Een grotere groei dan verwacht. Maar ook veel medewerkers die hun heil elders zoeken. Dat zijn twee opvallende tendensen die tijdens de presentatie van Cap Gemini’s jaarcijfers naar voren kwamen.
Cap Gemini NV heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 90,2 miljoen gulden. Dat is een stijging van 23 procent in vergelijking met de 72 miljoen gulden winst van 1995. De omzet groeide met 16,1 procent tot 985,5 miljoen gulden, terwijl het bedrijfsresultaat met 25,3 procent steeg tot 135,8 miljoen gulden.
De groei van de markt voor software en dienstverlening is vorig jaar volgens directeur Chris van Breugel zo’n 7 tot 15 procent geweest. Branche-organisatie Fenit voorspelde een groei van 2 procent en zat er een factor vijf naast, aldus Van Breugel. Het laat volgens hem zien dat hoewel het goed gaat met de IT-markt, nederigheid geboden is. De markt kan zich namelijk onvoorspelbaar gedragen. Geldsmijterij is op het ogenblik uit den boze.
Cap Gemini zag in 1996 sterke groei (tussen de 30 en 33 procent) in consulting, systeembeheer en hardwareleveringen. De sector ‘opleiding en trainingen’ kende een groei van 12 procent. De afzet van softwareprodukten nam met 6,2 procent af. Het grootste deel van de omzet (65,3 procent) haalt het bedrijf met projectdienstverlening binnen. Daar realiseerde Cap een groei van bijna 11 procent.
Spijtoptant
Opvallend is het hoge percentage medewerkers dat Cap Gemini heeft verlaten. Het personeelsverloop nam in 1996 toe van 13,4 procent in 1995 tot 14,2 procent in 1996. "Spijtoptanten", bestempelt Van Breugel het merendeel van deze groep. "Het betreft omgeschoolde medewerkers die na een tijdje weer weggaan. Zij vinden werk in het vakgebied waarvoor ze gestudeerd hebben, of ze gaan naar een baas die minder hoge eisen stelt. Veel van de mensen uit de laatste categorie komen bij onze klanten terecht, zoals banken. Bij ons hebben nieuwkomers voor een aantal jaren een werkweek van 50 tot 60 uur. Naast 40 uur werk moet er gemiddeld tien uur gestudeerd en vijf uur gereisd worden. Bij andere werkgevers kunnen zij bijvoorbeeld in werktijd studeren."
Van Breugel hoopt door een intensieve begeleiding, met behulp van mentoren en jaarclubs, de hoge uitstroom terug te dringen. Desalniettemin slaagde Cap Gemini erin het verloop te compenseren door het aantrekken van bijna 1300 nieuwe medewerkers. Daardoor steeg het aantal medewerkers met 543 tot 5179. Tachtig procent van de nieuwe groep medewerkers is gerecruteerd onder de net-afgestudeerde hbo’ers en academici.
Vervangingsvraag
Vooruitblikkend op 1997 verwacht Cap Gemini een verdere groei, met name bij banken en verzekeringen. Vier ontwikkelingen staan hierin centraal: concurrent transformation, intranet, Jaar 2000 en de Euro. Met concurrent transformation ondersteunt Cap in samenwerking met Gemini Consulting bedrijven bij een gelijktijdige verandering van informatiesystemen en bedrijfsprocessen. Van intranetdiensten verwacht het automatiseringsbedrijf veel, vooral omdat het inmiddels ervaring heeft opgedaan met het opzetten van een eigen intranet. Het Jaar 2000 ziet Van Breugel als een technisch probleem, de Euro als een consultancy-probleem. "Om met de Euro te kunnen werken, moet een bedrijf zijn bedrijfsprocessen herinrichten. Daar ligt voor ons veel werk. Maar dit zal weer ten koste gaan van andere opdrachten. Directies zullen de vervangingsvraag stellen: waar moeten wij bezuinigen om te kunnen investeren in Jaar 2000- en Euro-oplossingen?"
Snijvlak
Van Breugel ziet in de nabije toekomst een grotere rol voor Cap Gemini als systeemintegrator weggelegd. "Op den duur zullen de grenzen tussen beheer, exploitatie en ontwikkeling wegvallen. Op dit moment richten wij ons nog op de beheerkant. Twintig procent van onze omzet moet hier vandaan komen. Dat is nu nog 6,2 procent.
Cap Gemini heeft vooralsnog geen overname-plannen. Het overnemen van rekencentra is te duur en het acquireren van consultancy-bureaus blijkt in de praktijk ondoenlijk, zegt Van Breugel. Consultants willen wel met ons samenwerken, maar uiteindelijk niet door ons overgenomen worden. Dus die plannen hebben we laten varen."
Cap Volmac wordt Cap Gemini Nederland
Om internationaal herkenbaarder voor de dag te komen wil moedermaatschappij Cap Gemini S.A. dat al haar dochterondernemingen onder dezelfde naam opereren. In dit kader veranderde vorig jaar augustus Cap Volmac Group N.V. reeds haar naam in Cap Gemini N.V. Inmiddels heeft ook de grootste werkmaatschappij van deze holding, Cap Volmac B.V., haar naam veranderd. De nieuwe naam is Cap Gemini Nederland B.V.
De Belgische dochteronderneming Cap Volmac Belgium N.V./S.A. heeft haar naam gewijzigd in Cap Gemini Belgium N.V./S.A.