De grote kabelmaatschappijen Casema en Castel hebben met PTT Telecom een akkoord gesloten over het doorverbinden van telefoongesprekken.
Beide kabelexploitanten die per 1 juli met spraaktelefonie willen beginnen, betalen KPN per gesprek een bedrag voor het gebruikmaken van het PTT-net. De hoogte van deze vergoeding voor de zogenoemde interconnectie is nog niet bekend gemaakt.
Casema en Castel volgen daarbij de Amsterdamse kabelexploitant A2000 die zich al eerder neerlegde bij de eisen van de PTT. Enertel en Telfort die beide landelijk gaan opereren, weigerden tot nog toe aan de verlangens van de PTT tegemoet te komen. Beide concurrenten van PTT Telecom schreven onlangs nog een ‘brief op poten’ naar minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). Ze drongen aan op een ingrijpen door de minister. De bewindsvrouw zou voorlopig de tarieven voor interconnectie moeten vaststellen, zolang KPN zich niet schaart naar wat in bijvoorbeeld Engeland gebruikelijk is.
Kennelijk hebben Casema en Castel dit niet willen afwachten. Opvallend is hoe verdeeld de kabelwereld is. Castel hoort bij het energiebedrijf Edon en vaart liever een eigen weg. Ook Casema waar KPN overigens nog steeds een meerderheidsbelang in heeft, wil snel aan de slag. Beide kabelexploitanten zitten overigens met andere kabelbedrijven in het landelijke opererende Enertel. In Telfort, de tweede landelijke concurrent van PTT Telecom, zitten NS en British Telecom. Vroeger probeerde NS met de energiebedrijven samen te werken, maar dat mislukte.
Mededingingsrecht
Enertel en Telfort mogen dan een kwade brief over de PTT naar Jorritsma hebben gezonden, het begin van tariefafspraken is er. De twee nieuwe concurrenten hebben met PTT Telecom afgesproken aan elkaar lagere tarieven voor doorgifte te berekenen dan aan nieuwkomers zonder een eigen netwerk. Die laatsten zouden meer moeten betalen omdat ze geen dure investeringen in een infrastructuur hoeven te doen.
De onderlinge afspraken zijn tegen het zere been van de BTG (Bedrijfstelecommunicatie Grootverbruikers). Deze belangenorganisatie noemt de afspraken strijdig met het Europees mededingingsrecht. De BTG spreekt van ongewenste kartelvorming. Ook telecommunicatie-bedrijven zoals Versatel die zonder eigen kabelnet de concurrentieslag willen aangaan, zijn tegen de afspraken. Deze aanbieders voelen zich ten achter gesteld. In plaats van vrije concurrentie dreigt er volgens Versatel een nieuw kartel te ontstaan, dat de tarieven hoog houdt.